Забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя у ході паломництва хасидів до м. Умань у вересні 2020 року
опубліковано 25 вересня 2020 року о 16:54

Цьогоріч у святкуванні іудейського Нового року (Рош-га-Шана) в м. Умань взяли участь близько 3000 паломників-хасидів.

З метою забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя у ході паломництва хасидів Держпродспоживслужбою області були вжиті необхідні організаційні та практичні заходи.

Розроблено плани санітарної охорони території м. Умань, забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя та  взаємодії із відповідними  службами на COVID-19; алгоритми дій на випадки реєстрації  COVID-19 у працівників, серед декретованих контингентів, учасників заходів; інструкції з охорони праці під час моніторингових перевірок на території святкування та проживання учасників заходів;  відкориговано плани реагування на НС під час святкування та на COVID-19.

Надано пропозиції міському голові, задіяним службам (18), головному державному санітарному лікарю України. Проведено визначення факторів ризику середовища життєдіяльності (довідка направлена міському голові Уманської міської ради, голові УСБУ).

Розповсюджено пам’ятки для готелів, закладів торгівлі, ресторанного господарства, прочан щодо обмежувальних дій.

Окрім того, узгоджено схеми санітарного очищення мікрорайонів, дислокації контейнерів, графіки профдезінфекції транспортних засобів національної поліції, сміттєвозів, вулиць, контейнерів, контейнерних площадок, 8 контрольно-пропускних пунктів, 2-х пунктів поліції, багатоповерхових будинків.

Проведено наради зі службами задіяними в обслуговуванні Рош-га-Шана, а саме відділами житлово-комунального господарства, охорони здоров’я Уманського міськвиконкому, КНП «УМЦПМСД», КНП «Уманська міська лікарня», районних управлінь ДСНС України в Черкаській області, Національної поліції в Черкаській області, також з керівником Міжнародного Благодійного Фонду імені Рабі Нахмана із Бреслава, організаторами святкування та харчування.

Фахівці Держпродспоживслужби Черкащини взяли участь у 6-ти нарадах щодо святкування Рош-га-Шана, які проходили за участі посла Держави Ізраїль, равинів, Головного державного санітарного лікаря України, у засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Надано рекомендації щодо забезпечення санітарних вимог під час Рош-га-Шана 17 відділам та службам міської ради, підприємствам та організаціям, задіяним в обслуговуванні Рош-га-Шана, спеціалізованим закладам охорони здоров’я (пункт забору крові, медпункт «УМЦПМСД», шпиталь для туристів, «Еmergency Clinic»).

Проведено тренування на випадки харчових отруєнь, інфекцій, які мають міжнародне значення. Розроблено пам’ятки, листівки для прочан щодо протиепідемічних та профілактичних заходів під час COVID-19.

З метою забезпечення дотримання протиепідемічних вимог на період карантину у зв’язку із поширення коронавірусної інфекції COVID-19 фахівцями визначено межі району прощі площею 53,0256 га, проведено розрахунки кількості місць  у закладі харчування прочан (ТОВ «Уманська левада»).

З урахуванням пропозицій та за участі фахівців Держпродспоживслужби представниками Міжнародного Благодійного Фонду імені Рабі Нахмана із Бреслава визначено кількість прочан, які можуть перебувати в культових спорудах, марковано соціальну дистанцію як в приміщенні так і в зонах очікування, забезпечено наявність інформаційних табло щодо протиепідемічних заходів. Культові споруди були забезпечені безконтактними термометрами, одноразовими рушниками, санітайзерами, антисептиками для рук, рідким милом, деззасобами, пульверизаторами для деззасобів. Проведено очистку та дезінфекцію микв. Розроблено графік дезобробок, план схеми розміщення відвідувачів.

Під час підготовки та у період святкування фахівцями Уманського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області проведено майже 200 моніторингових перевірок об’єктів, розташованих в районах проживання та святкування Рош-га-Шана, зокрема: закладів ресторанного господарства, торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, готелів, закладів дошкільної освіти, лікувально-профілактичних закладів, інших об’єктів (культові споруди, обсерватор на випадок обсервації працівників органів влади, Нацполіції, контрольно-пропускні пункти, території паломництва, прибережні зони водойм прилеглих до даної території та ін.), порушення санітарного законодавства, протиепідемічних вимог встановлені на кожному 4 об’єкті (відсутність маркування для дотримання соціальної дистанції, умов для дотримання особистої гігієни працівниками, достатньої кількості дезінфекційних засобів, засобів індивідуального захисту, не організовано централізований збір використаних ЗІЗ, не очищені від сміття урізи та територія ставків «Скеля» та «Звірки», територія прибережних зон даних ставків не викошена та ін.).

Досліджено 357 проб харчових продуктів, води питної, води водойм, гігієнічних змивів. Проведено 15 контролів чистоти поверхонь. Питома вага позитивних проб становила - 6,4%, зокрема, за мікробіологічними показниками - 3,2% харчових продуктів, 2,1 % - води питної, 30,0 % - води з водойм, 8,2 % - гігієнічних змивів, в яких виявилися бактерії групи кишкової палички. Патогенна мікрофлора не виявлена.

За результатами перевірок складено 16 протоколів щодо адміністративних правопорушень за невиконання протиепідемічних вимог, направлено 33 приписи (пропозиції) керівникам підприємств та відомств, 9 інформаційно-аналітичних довідок на адресу органів влади, 8 – на адресу лікувально-профілактичних закладів, інших відомств.

Ускладнень санепідситуації під час святкування Рош-га-Шана у м. Умань не зареєстровано.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux