Забезпечення належного санітарного та протиепідемічного стану об’єктів, попередження виникнення інфекційних хвороб на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області
опубліковано 16 травня 2024 року о 16:06

Фахівцями Прилуцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області цього тижня було проведено робочу зустріч-нараду з керівниками Варвинської територіальної громади щодо випадків захворювання на лептоспіроз у Чернігівській області. Зокрема, були надані рекомендації щодо розгляду й вирішення питання проведення профілактичної суцільної дератизації 2 рази на рік (весною та восени) на територіях громади з метою забезпечення належного санітарного та протиепідемічного стану об’єктів, попередження виникнення інфекційних хвороб, заощадження матеріальних витрат на локалізацію та ліквідацію наслідків шкоди, що завдається інфекційними хворобами, гризунами та комахами.

Основний акцент цієї зустрічі було спрямовано на проведення профілактичних дезінфекційних, дезінсекційних та дератизаційних заходів у жилих, виробничих та інших приміщеннях (будівлях) і на земельних ділянках, що належать їм на праві власності чи надані в користування, а саме: недопущення розмноження гризунів і комах у приміщеннях (будівлях) і на земельних ділянках, забезпечення систематичного проведення дератизації на територіях населених пунктів, у місцях масового відпочинку населення та рекреаційних зонах, здійснення профілактичних дератизаційних заходів.

Здійснення профілактичних дератизаційних заходів – обов’язок як суб’єктів господарювання, так і громадян, адже своєчасна боротьба з гризунами є запорукою вашого здоров’я та здоров’я тварин у вашому господарстві.

Довідково. Лептоспіроз – це небезпечна зоонозна (спільна для тварин та людей) інфекційна хвороба. Джерелами збудників лептоспірозу є інфіковані тварини (хворі та носії збудника) – переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплаваючі гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці та ін.). Від людини до людини захворювання не передається. Захворіти на лептоспіроз можна під час купання, ловлі риби у заражених водоймах, її розробці, сінокосі на зволожених територіях, при догляді за хворими й інфікованими тваринами тощо. В організм людини збудник лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи, рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот). Вживання інфікованої їжі та води також може спричинити захворювання.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux