Як вибрати безпечний подарунок-іграшку для дитини: Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області рекомендує
опубліковано 29 грудня 2021 року о 11:55

Іграшка для дитини - море радості й емоцій, це не просто предмет для ігор, а ще й вірний друг, з яким можна спілкуватися, подорожувати, спати… Відтак іграшку потрібно дуже ретельно вибирати. Найперше, іграшка має бути безпечною. Також важливо, щоб іграшка відповідала вікові дитини, була функціональною і нарешті тією, про яку дитина мріє.

Напередодні свят через розмаїття пропозицій вибір часто-густо перетворюється у проблему. Адже дорослі, обираючи подарунок, орієнтуються на зовнішній вигляд або на вподобання своєї дитини і можуть не звертати увагу на безпечність товару.

Нагадаємо, одним із основних завдань Держпродспоживслужби є контроль за якістю та безпечністю продукції, яка потрапляє до споживачів.

Вимоги до іграшок та матеріалів, з яких вони виготовлені, викладено у Державних санітарних правилах і нормах безпеки іграшок та ігор для здоров’я дітей (ДСанПіН 5.5.6.012-98). Також постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2018 № 151 затверджено Технічний регламент безпечності іграшок. Згідно з Технічним регламентом виробники складають декларацію про відповідність та наносять на продукцію знак відповідності.

При виборі іграшок насамперед потрібно звертати увагу на належне маркування товару. Відповідно до «Порядку провадження торговельної діяльності та правил торгівельного обслуговування на ринку споживчих товарів» від 15.06.2006 № 833 забороняється продаж товарів, що не мають відповідного маркування та належного товарного вигляду.

Безпосередньо на іграшці, а у разі, коли це неможливо, на її пакуванні, виробником повинно бути вказано інформацію щодо її назви, артикулу, торгівельної марки, вікового призначення, найменування та адреси виробника (якщо це українська продукція) або імпортера (якщо товар іноземного походження). Тобто все те, що дає змогу ідентифікувати товар та його виробника. Також має бути інструкція з використання, попередження про можливу небезпеку, обов’язково знак-трилисник, який означає відповідність Технічному регламенту безпечності іграшок. Іграшки та ігри, призначені для виконання різних ігрових функцій, повинні мати крім інструкції, схеми користування, надруковані українською мовою (або іноземною з українським перекладом). Там же мають бути надруковані й правила і види обробки іграшок та ігор – миття, чищення, дезінфекція тощо.

Попереджувальний текст про наявність дрібних деталей в іграшках та іграх для дітей віком до 3-х років повинні друкуватися жирним шрифтом не менше 12 розміру, а саме слово «ПОПЕРЕДЖЕННЯ» виділяється великими літерами.

Іграшки, що імпортуються, можуть реалізовуватись лише за наявності Декларації про відповідність. І кожен споживач має право вимагати її від продавця. Разом з тим, законодавство України дозволяє повертати неякісні іграшки, як і будь-який інший товар неналежної якості. Винятком згідно з додатком до Постанови Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 р. № 172 є м’які дитячі іграшки та гумові надувні дитячі іграшки. Вони мають ретельно перевірятися до покупки в магазині, оскільки повернути чи обміняти її споживач не має права.

З метою забезпечення відповідності продукції встановленим вимогам, а також забезпечення відсутності загроз суспільним інтересам фахівці відділу ринкового та метрологічного нагляду управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області протягом 2021 року проводили перевірки характеристик продукції, а саме іграшок, в тому числі з відбором зразків продукції для їх експертизи.

Перевірено 10 суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію іграшок, з яких у 7-ми здійснено відбір зразків продукції для проведення відповідних досліджень (випробувань). Серед виявлених порушень: відсутність інструкції, попереджень, вікового зазначення для використання іграшки, адреси імпортера, зареєстрованої торговельної марки, знаку відповідності.

При виборі іграшок для дітей споживачі повинні бути пильними, щоб не придбати підроблених: без жодних документів, маркування яких не відповідає вимогам, встановлених законодавством. Адже іноді споживачам надають лише інформацію, скопійовану з мережі «Інтернет». Ознакою підробки може стати також різкий та неприємний запах товару.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux