Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області в ефірі радіо «Чернігівська хвиля» розповіли про безпечні новорічні ялинки
опубліковано 29 грудня 2021 року о 14:42

Чи були на Чернігівщині у грудні перевірки новорічних товарів? Що очікує на продавців штучних ялинок, у яких немає відповідних документів на продаж? Хто перевіряє якість штучних ялинок? Як правильно обрати ялинку та прикраси? Відповіді на ці та інші запитання прозвучали в ефірі радіо «Чернігівська хвиля», участь у якому взяла головний спеціаліст відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг Управління захисту споживачів Валентина Нашиванько.

За словами фахівця Держпродспоживслужби, під час придбання так званих «живих» новорічних дерев на ялинкових базарах найперше слід звертати увагу на наявність чипу, який підтверджує законність походження сосон чи ялинок, а відтак підтверджує їх безпечність. Зважено слід підходити і до вибору штучної ялинки, котру необхідно купувати лише у спеціалізованих магазинах, так само, як і будь-які інші новорічні прикраси. Зокрема, варто звернути увагу на такі моменти, як наявність у продавця сертифіката відповідності, перевірити міцність голок та гілок на ялинці, протестувати на відсутність запаху та фарби після торкання виробу. Також необхідно зберігати розрахунковий документ, що підтверджує факт купівлі, а у разі виникнення сумніву щодо безпечності продукції звернутись до продавця з проханням надати висновок державної санітарного-епідеміологічної експертизи на зазначену продукцію, який встановлює медичні вимоги безпеки. Крім того, товарний чек дасть змогу за необхідності обміняти товар або повернути кошти за нього.

Валентина Нашиванько зазначила, що фахівці Держпродспоживслужби напередодні свят здійснюють передноворічні позапланові перевірки, спрямовані на попередження порушень, які можуть у подальшому створити споживачеві проблеми. Крім штучних ялинок, спеціалісти Управління захисту споживачів також перевіряють умови реалізації ялинкових прикрас, піротехнічних засобів тощо. Серед типових порушень, що виявляють під час перевірок фахівці Держпродспоживслужби, зокрема, такі, як відсутність документів про якість та інформації про товар. Згідно з видом порушень суб’єкти господарювання притягуються до відповідальності.

Переглянути запис ефіру можна за посиланням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux