Свіжість харчових продуктів – один із важливих факторів їх якості. У дитячих закладах освіти, відпочинку та оздоровлення це питання належить до компетенції відповідальної особи, яка здійснює контроль за умовами та строками зберігання харчових продуктів, керуючись встановленим МОЗ вимогам щодо організації харчування в закладах загальної середньої освіти.
Держпродспоживслужба нагадує, що неякісна та небезпечна продукція підлягає обов’язковому вилученню з обігу. Оператори ринку під час поводження з харчовими відходами (неїстівні субпродукти та інші залишки) повинні:
Харчові відходи знищуються відповідно до норм діючого законодавства. Згідно із вимогами щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР), затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01 жовтня 2012 року № 590 програма-передумова системи НАССР щодо поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збору та видалення з потужності повинна забезпечити:
Прибирання, миття та дезінфекцію контейнерів, ємностей для зовнішнього зберігання відходів проводять окремо від іншої тари. Контейнери для внутрішнього зберігання відходів можуть бути одноразовими або повертатися у приміщення після їх очищення, миття та дезінфекції.