Волинь: спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби області здійснили обстеження кукурудзи
опубліковано 18 жовтня 2023 року о 10:34

В умовах сучасного інтенсивного рослинництва і землеробства одними з найважливіших факторів, які лімітують урожайність рослин, є бактеріальні та вірусні хвороби. Викликаючи масові епіфітотії, особливо в районах з теплим та помірним кліматом, бактерії та віруси як хвороботворні агенти за шкідливістю часто виходять на перше місце. Сьогодні в усьому світі особливу увагу приділяють бактеріальним та вірусним хворобам злакових, оскільки, у зв'язку з ростом населення на земній кулі, представники цієї родини є найкритичнішими у забезпеченні харчових потреб людства. 

Для  встановлення фітосанітарного стану, у вересні 2023 року, спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області разом з фахівцями ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» здійснили обстеження кукурудзи з метою виявлення наступних хвороб: бактеріальне в’янення кукурудзи, вірус смугастої мозаїки пшениці, вірус штрихуватої мозаїки ячменю. Фітосанітарні заходи здійснювали в різних районах Волинської області, а саме в господарствах СТзОВ «Ратнівський Аграрій» Ковельський район, ФГ «АІС-АГРО», ТзОВ «П'ятидні», СГ ТОВ «Луга», ФГ «Євгена Шелепіни»  Володимирський район, ТОВ «Волинь Нова» та ФГ «Корсойл –Агро» Луцький район. 

В результаті проведеної роботи було відібрано 120 зразків кукурудзи. 

За результатами фітосанітарної експертизи регульований шкідливий організм, відсутній на території України - Бактеріальне в’янення кукурудзи (Pantoea stewartii subsp. Stewartiі.) та нерегульовані карантинні шкідливі організми: вірус смугастої мозаїки пшениці (Wheat streak mosaic virus) та вірус штрихуватої мозаїки ячменю (Barley stripe mosaic virus) не виявлено.

Довідково.

Бактеріальне в’янення кукурудзи – вузькоспеціалізоване небезпечне захворювання, збудником якого є бактерія Pantoea stewartii subsp. Stewartiі. Типово судинне захворювання, вражає всі органи рослини - листя, стебла, коріння, волоті, качани і насіння. Бактерії, що викликають захворювання, проникають в усі частини рослини і, закупорюючи судини, порушують водопостачання та живлення рослини, захворювання може проявлятися на всіх стадіях розвитку рослин. Розвивається на рослинах кукурудзи у кількох варіаціях: як в’янення молодих рослин в цілому (системне ураження), так і як в’янення листя на рослинах дорослих.  У країнах, де поширена хвороба, у роки епіфітотій на сортах цукрової кукурудзи втрати сягали 80–100%, на стійких — від 30 до 80%.

Вірус смугастої мозаїки пшениці (Wheat streak mosaic virus) - хвороба проявляється на листках у вигляді світло-зелених штрихів або смужок, що розташовані паралельно жилкам листків. Плями поступово збільшуються, листя жовтіє і часто відмирає. Хворі рослини, як правило, відстають у рості і не утворюють продуктивних стебел. На деяких стеблах у колосі формується зерно, але воно здебільшого щупле. Вірус смугастої мозаїки пшениці найшкодочинніший вірус зернових культур в умовах України, оскільки, окрім пшениці, уражує ячмінь, кукурудзу, просо, сорго, а також дикорослі рослини і бур’яни. У роки, коли створюються сприятливі погодні умови як для збудника хвороби, так і для переносника, вірус може спричинити повну загибель або втрату врожаю до 30-60%. 

Вірус штрихуватої мозаїки ячменю (Barley stripe mosaic virus). У фази сходи-кущення хвороба проявляється здебільшого на листках середнього ярусу, інколи і на верхніх у вигляді світло-зелених або жовтуватих і білих переривчастих, суцільних поздовжніх смуг або плям, що розташовуються вздовж жилок. У фази колосіння-цвітіння ці штрихи стають коричневими. Некротичні темно-коричневі штрихи чергуються із темно-червоними (кров’яними) плямами, навколо них виявляється незначна хлорозна облямівка. Під час раннього і сильного ураження інфіковані рослини відстають у рості й формують деформований колос. ячменю, він уражує пшеницю, кукурудзу, просо, овес, деякі злакові трави з родини тонконогих і злакові бур’яни (вівсюг, мишій).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux