Представниця Держпродспоживслужби Волині взяла участь в засіданні комісії ТЕБ та НС
опубліковано 18 жовтня 2023 року о 10:40

17 жовтня у Володимирській міській раді відбулось позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У ній взяли участь начальниця Володимирського районного  управління ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області  Надія Лозовицька та її заступник – начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Василь Мельник. 

На засіданні розглянули питання щодо виникнення надзвичайної ситуації природного характеру – захворювання на небезпечну інфекційну хворобу лістеріоз.

Про випадок, зафіксований у громаді, доповіла завідувачка відділення епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами Володимирського районного відділу ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Світлана Мисинчук. За її словами, в родині, що проживає у приватному секторі, захворіло немовля, хворобу підтверджено лабораторно, дитина проходить курс лікування.

Комісією вирішено провести дослідження харчових продуктів, ґрунту, вмісту вигрібної ями на території домогосподарства на предмет виявлення бактерії, а також обстежити контактних осіб, які уже дали згоду на проведення аналізів.

Крім того, оскільки розповсюдниками хвороби є тварини, передусім гризуни, буде проведено дератизацію у закладах освіти, а також у багатоквартирних житлових будинках. 

Мешканців Володимирської громади застерігають від придбання на стихійних ринках овочів та фруктів, а особливо – молочної та кисломолочної продукції, яка може бути зараженою. Перед вживанням усе слід добре мити та піддавати термічній обробці.

Довідково.

Лістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Список джерел (резервуарів) лістерій – досить великий: це можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби. Продукти харчування – молоко, м'ясо, риба, овочі, фрукти для збудника – просто відмінне живильне середовище для росту мікроорганізмів.

Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею, носовим слизом, молоком, навколоплідною рідиною.

Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі і фрукти. Причому кількість лістерій у забруднених продуктах харчування може бути набагато більша, ніж у зовнішньому середовищі.

Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-оральним шляхом, тому дуже важливо дотримуватись правил гігієни і ретельно мити руки.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux