Україна та Польща поглиблюють співпрацю в сферах безпечності харчових продуктів та контролю хвороб тварин
опубліковано 28 квітня 2021 року о 10:25

Спільна боротьба з небезпечними хворобами тварин – запорука розвитку сільськогосподарських галузей України та Польщі. Про це йшла мова під час польсько-української технічної зустрічі, яка відбулася за участі керівництва Держпродспоживслужби та представників Генерального ветеринарного інспекторату і Міністерства сільського господарства та розвитку сільських територій Польщі.

«Польща є країною, яка близька до нас не лише територіально – в нас схожі аграрні профілі та ринки. Ми маємо спільно працювати, щоб сприяти епізоотичній безпеці наших країн, забезпечувати взаємовигідні експортні та імпортні можливості для представників бізнесу та гарантувати безпечність продукції для споживачів обох країн», - зазначила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Один із важливих напрямків спільної роботи – це боротьба зі сказом, зокрема, на території Польщі та України. Фінансує заходи спільної боротьби зі сказом на території ЄС та у буферній зоні, яка межує з ЄС (зокрема, на території України), Європейська Комісія.

На зустрічі також обговорювалися питання двосторонньої торгівлі, визнання регіоналізації щодо хвороб тварин, зокрема Африканської чуми свиней, та нового законодавства ЄС. Зокрема, було відзначено схожість сільськогосподарських ринків та важливість об’єднання зусиль для безперебійного двостороннього співробітництва.

Ще один напрямок, за яким планується активізувати роботу – вирішення питань, пов’язаних з узгодженням форм ветеринарних сертифікатів, зокрема, щодо імпорту домашніх тварин, генетичного матеріалу тощо.

«Історично з польською службою в нас відмічається професійна, поглиблена та постійна комунікація з питань, що відносяться до сфери санітарних та фітосанітарних заходів, зокрема, щодо транскордонного співробітництва, враховуючи, що Польща зазвичай є країною першого ввезення для українських продуктів при експорті в ЄС», - зазначила заступник Голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко.

Одним з завдань Держпродспоживслужби є забезпечення продовольчої безпеки країни та здійснення необхідних заходів при імпортно-експортних операціях, зокрема в частині виконання протиепізоотичних заходів, спрямованих на недопущення занесення та поширення інфекційних захворювань, в першу чергу, спільних для тварин і людей, а також забезпечення безпечності харчових продуктів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux