Перший заступник Голови Держпродспоживслужби Олег Осіян провів робочу нараду з представниками територіальних органів Держпродспоживслужбами та лабораторій ветеринарного та харчового напрямів. Обговорення було зосереджено на питані взаємодії з установами сфери громадського здоров’я задля ефективного реагування на загрози.
Однією з ключових тем стала організація взаємодії територіальних органів Держпродспоживслужби з державною установою «Центр громадського здоров’я МОЗ України» та центрами контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ). Як було зазначено, наразі на базі цих установ створені та функціонують Оперативні центри реагування на надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров’я (ОЦРНС).
ОЦРНС виконують важливу роль у моніторингу та аналізі загроз, що можуть мати ознаки надзвичайної ситуації, координують реагування та формують пропозиції щодо локалізації і ліквідації їх наслідків. Одним із механізмів такої взаємодії є засідання за участі представників служб.
У цьому контексті було наголошено на залучені спеціалістів територіальних органів Держпродспоживслужби до діяльності ОЦРНС, аби забезпечити оперативність реагування, якість управлінських рішень та координацію дій щодо локалізації та/або ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Це йде мова про виникнення спалахів інфекційних та масових неінфекційних хвороб, пов'язаних з харчовими продуктами, та виникнення зоонозних інфекцій.
«У питаннях здоров’я немає місця фрагментарності. Ми маємо діяти як єдина команда в межах спільного підходу — концепції "Єдине здоров’я". Це основа сучасної системи біобезпеки, профілактики та реагування. Перший крок уже зроблено — три місяці тому Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук підписав меморандум про співпрацю з Центром громадського здоров’я МОЗ України. Цей документ став стартом для об’єднання наших зусиль у протидії загрозам здоров’ю та добробуту людей, тварин, рослин і навколишнього середовища», — наголосив Олег Осіян.
Окрему увагу приділено темі внутрішньої комунікації між територіальними органами Держпродспоживслужби та регіональними державними лабораторіями, зокрема у питаннях розслідування спалахів харчових отруєнь, профілактики та забезпечення продовольчої безпеки у кожному регіоні України.
За результатами наради окреслено низку першочергових дій щодо вдосконалення міжвідомчої взаємодії, інформаційного обміну, а також посилення ролі регіонального рівня у системі продовольчої безпеки, біозахисту та санітарно-епідемічного благополуччя населення.