Дніпропетровщина: нарада з питань підготовки до нового 2025/2026 навчального року

опубліковано 09 липня 2025 року о 12:21

На базі Дніпропетровської обласної державної (військової) адміністрації відбулася нарада з  питань підготовки закладів освіти Дніпропетровської області до початку 2025/2026 навчального року.

Нарада організована обласним департаментом освіти та науки, під головуванням заступника голови облдержадміністрації – начальника обласної військової адміністрації Ірини ГРИЦАЙ.

До наради долучилися: начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Олексій ГУБСЬКИЙ та спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Руслана ДОРОШЕНКО, представники обласної влади, ДСНС, поліції, прокуратури та освітяни з усієї області.

Директорка департаменту освіти та науки Дніпропетровської ОВА Ольга ЛОЗОВА зазначила таке. Майже 86% закладів середньої освіти в регіоні вже мають сховища. Цьогоріч облаштували 8 захисних споруд. Робота триває ще на 40 об’єктах. Окрім того, маємо переймати досвід інших областей та створювати «підземні школи». Практикують проведення занять в укриттях під час повітряної тривоги і на Дніпропетровщині. У школах, де це необхідно, проходять ремонти, зокрема - мереж тепло- і водопостачання, покрівель. Деякі заклади промивають системи опалення. Розширюють й мережу укриттів.

Під час виступу начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Олексія ГУБСЬКОГО зазначено, що до однієї з функцій Держпродспоживслужби належить забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення. Надто актуальним це питання постає в умовах воєнного стану. Спільним завданням є недопущення епідемічних ускладнень серед учасників освітнього процесу, тобто недопущення інфекційної та неінфекційної захворюваності в організованих колективах.

Щорічно спеціалісти Держпродспоживслужби області беруть участь у роботі комісій з визначення стану готовності закладів освіти щодо можливості їхнього функціонування у новому навчальному році, зокрема відповідності санітарно-гігієнічним вимогам у частині влаштування, обладнання та утримання приміщень, наявності умов для дотримання протиепідемічного та дезінфекційного режимів.

Звісно, безпекова ситуація учасників освітнього процесу є пріоритетним питанням. Але одним з найважливіших питань при функціонуванні закладів у змішаному чи очному форматі освітнього процесу залишається організація повноцінного, безпечного та здорового харчування.

Незалежно від способу організації харчування, з метою дотримання принципів планування та механізму організації харчування примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету для здобувачів освіти дозволено використовувати після погодження з територіальними органами Держпродспоживслужби. Без такого погодження може використовуватися меню, що рекомендоване МОЗ.

З початку 2025 року в межах повноважень Держпродспоживслужби територіальними управліннями Головного управління розглянуто 298 примірних чотиритижневих сезонних меню для харчування в закладах дошкільної освіти та 467 примірних чотиритижневих сезонних меню для харчування в закладах загальної середньої освіти. Погоджено меню по 211 закладам дошкільної освіти та по 376 закладам загальної середньої освіти. Відхилено від погодження 87 (29%) примірне меню по закладам дошкільної освіти та 91 меню (19,4%) – по закладам загальної середньої освіти.

Звертаємо увагу, що в Україні триває реформа шкільного харчування. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року ухвалено Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. При організації харчування для здобувачів освіти необхідно дотримуватися заходів, передбачених Стратегією, з максимальним наближенням до принципів здорового харчування, враховувати рекомендації МОЗ.

Спеціалістами територіальних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області з метою контролю за виконанням Плану заходів Стратегії реформування шкільного харчування протягом 2025 року здійснено моніторинг (збір інформації) та прийнято участь разом з представниками органів місцевого самоврядування у роботі комісій щодо перевірки організації харчування у 389 закладах освіти Дніпропетровської області. 

За результатами моніторингу та роботи комісій у 172 закладах освіти встановлено факти порушень чинного законодавства. Держпродспоживслужбою направлено листи керівникам закладів освіти, органів місцевого самоврядування з пропозиціями та термінами усунення виявлених недоліків.

Під час моніторингу надано консультативно-методичну допомогу керівникам закладів освіти з питань неухильного дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів. 

Під час підготовки до нового 2025/2026 навчального року в умовах воєнного стану, Держпродспоживслужба звертає увагу на ключові аспекти

  • Забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя в організованих дитячих колективах шляхом дотримання вимог медико-санітарних нормативів.
  • Недопущення інфекційної та неінфекційної захворюваності, попередження травматизму, збереження та зміцнення здоров’я дітей, їхнє гігієнічне виховання, безпечне перебування у закладі.
  • Формування оптимального збалансованого режиму роботи закладу з урахуванням наявності тимчасового (найпростішого) укриття, форми організації навчально-виховного процесу, організації повноцінного харчування та здійснення належного медичного обслуговування.
  • Забезпечення дотримання вимог санітарного законодавства, зокрема підтвердження безпечної організації навчально-виховного процесу шляхом проведення лабораторно-інструментальних досліджень факторів навколишнього середовища.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux