У рамках пілотного проєкту «Програма контролю сирого молока» відбувся вебінар щодо застосування ІТ-платформи «Молочний Модуль»
опубліковано 21 жовтня 2020 року о 14:58

20 жовтня 2020 року в онлайн-форматі відбувся вебінар щодо застосування ІТ-платформи «Молочний Модуль» у рамках пілотного проєкту «Програма контролю сирого молока». Захід був організований у співпраці з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (Мінекономіки), Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) та швейцарсько-українською програмою «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).

Метою вебінару було представити та обговорити можливості для подальшого удосконалення функцій Молочного Модуля. На онлайн-вебінар зареєструвалися та мали можливість приєднатися понад 30 учасників Пілотного проєкту та користувачів програмного продукту (інспектори, лабораторії, делегати з відбору зразків, виробники та переробники молока).

З вітальним словом виступив заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Сергій Глущенко: «Як ви знаєте, у харчовому законодавстві зараз відбуваються інтенсивні зміни. Вже декілька років діє закон про контроль у сфері безпечності харчової продукції та одним із його базових положень є перехід до ризик-орієнтованого контролю. Ми розуміємо, що він має ґрунтуватися на певних відомостях, надійних даних та тривалих спостереженнях, адже без цього не можливо вибудувати відповідну періодичність перевірок та моніторинг. І функціонал «Молочного модулю» є надзвичайно важливим  для імплементації цієї базової вимоги нового закону. Ви всі є користувачами цього програмного забезпечення, тому сьогодні маєте прекрасну можливість поділитися вашими думками щодо його переваг та недоліків. Я б дуже хотів отримати зворотний зв’язок від вас, аби допрацювати цей продукт та в удосконаленому вигляді повноцінно застосувати на всій території України. Зі свого боку я також вніс певні пропозиції й сподіваюся що вони невдовзі будуть враховані».

Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ігор Дядюра зазначив: «Наразі хочу зосередитися саме на Держпродспоживслужбі, адже там є багато проєктів на різних стадіях реалізації, і цікавих планів щодо цифровізації, зокрема об’єднання реєстрів, з яких ми плануємо зробити якісну базу, яка буде ефективно працювати як для Держпродспоживслужби й інших державних користувачів, так і для бізнесу. У планах також робота над цифровізацією внутрішніх фітосанітарних і ветеринарних проєктів, одним із яких є «Молочний модуль». У нас була технічна зустріч щодо цього, на якій я отримав багато нової детальної інформації, тож найближчим часом будуть вирішенні всі технічні питання. Окрім того, Міністерство повністю сприятиме забезпеченню необхідної нормативної бази».

До учасників вебінару також звернулася Ольга Шевченко, т. в. о. Голови Держпродспоживслужби: «Нашою спільною метою є створення належних умов для ведення бізнесу та захист споживачів, що також вимагає пошуку консенсусу. Напрацювання в рамках швейцарської програми важливі для держави, для суб’єктів господарювання, для наших інспекторів та лабораторій, в першу чергу для того, щоб забезпечувати належний рівень контролю. Важливими є обговорення учасників вебінару, які вже використовують Молочний модуль і можуть вказати на можливості для вдосконалення. Адже саме відпрацьований на практиці програмний продукт може ефективно масштабуватися на національному рівні».

Міжнародний експерт Програми Марко Де Нарді наголосив: «Розробка ІТ-платформи «Молочний Модуль» почалася в рамках минулого проєкту з безпечності молока. В кожній європейській країні існує подібний інструмент, який впроваджують на національному, регіональному або місцевому рівні. «Молочний модуль» наразі працює в тестовому режимі та ми зібрали відомості про його сильні та слабкі сторони. Ціль нашої зустрічі сьогодні - презентувати наше бачення та отримати зворотний зв’язок, коментарі та думки щодо цієї ІТ-платформи, аби зробити його повністю функціональною. Такі інструменти потрібно постійно покращувати та розвивати протягом їх життєвого циклу».

Експерти Програми поділилися результатами опитування операторів ринку харчових продуктів щодо функціонала «Молочний Модуль», а під час сесій-обговорень учасники надали зворотний зв’язок щодо покращень ІТ-платформи.

Даний захід проводився за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія). www.qftp.org

Довідкова інформація про пілотний проєкт «Програма контролю сирого молока»

Пілотний проєкт «Програма контролю сирого молока» реалізовується у чотирьох областях: Харківська, Вінницька, Миколаївська та Полтавська. За фінансування Швейцарії було придбане для чотирьох лабораторій Держпродспоживслужби в пілотних областях необхідне обладнання та реактиви для проведення лабораторних досліджень сирого молока за показниками: кількість соматичних клітин (КСК), загальне бактеріальне забруднення (ЗБЗ), точка замерзання й відсутність інгібіторів. Також розроблене програмне забезпечення «Молочний модуль» для автоматичного збору результатів досліджень, підрахунку середнього геометричного значення для ЗБЗ та КСК. Дізнатися більше про пілотний проєкт за посиланням: https://qftp.org/wp-content/uploads/2020/08/pilot-project_for-web.pdf 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux