У рамках агропромислової виставки «Агро-2020» відбувся всеукраїнський форум «Безпечність молока: національна політика та регіональні ініціативи»
опубліковано 14 серпня 2020 року о 12:49

12 серпня 2020 року у рамках 32-ї Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2020» відбувся всеукраїнський форум «Безпечність молока: національна політика та регіональні ініціативи». Захід був організований під патронатом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України у співпраці з Держпродспоживслужбою України та швейцарсько-українською програмою «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія). 

На всеукраїнський форум зареєструвалися та мали можливість приєднатися до онлайн-трансляції понад 130 учасників: 27 представників районних та обласних державних адміністрацій, 59 фахівців територіальних органів, державних лікарень ветеринарної медицини, міжрайонних та регіональних лабораторій Держпродспоживслужби з 19 областей, понад 50 представників виробників та переробників молока, галузевих асоціацій та експертів.

Метою форуму було сфокусувати увагу на нових вимогах до безпечності молока, його виробництва та введення в обіг як харчового продукту, а також на тих викликах, що супроводжують процес імплементації гармонізованого до європейських норм законодавства та вимагають відповідних змін.

З вітальним словом виступив Генеральний директор Директорату безпечності харчових продуктів Мінекономіки Микола Мороз.

Продовжуючи обговорення директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Борис Кобаль наголосив, що питання щодо якості та безпечності молочної продукції є дуже важливими, актуальними та вкрай необхідними, як для виробників, так і для споживачів в Україні та поза її межами. Ті пілотні проєкти, які впроваджені в деяких областях України показують, що сьогодні бізнес зацікавлений у посиленні контролю якості сировини. Також він наголосив, що дана зустріч підкреслює важливість усіх розпочатих робіт, а також потребу у їх, що продовженні.

Місцевий керівник, швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» Ігор Кравченко зауважив: «Однією з цілей нашої програми - допомогти створити такі умови, щоб запрацювала національна система моніторингу якості та безпечності сирого молока, наші споживачі повинні бути впевнені, що споживають безпечне молоко. Це є важливою передумовою для розвитку торгівлі як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку».

Голова Громадської Ради при Держпродспоживслужбі Віталій Башинський під час свого виступу зазначив, що еволюція в системі виробництва сирого товарного молока та молочних продуктів в Україні відбувалася дуже повільно. З іншого боку, Україна експортує молочні продукти до Європейського Союзу, де діють дуже жорсткі вимоги. Тому вислів, що Україна не здатна робити якісну продукцію, не є темою сьогоднішньої дискусії. Втім, маємо цілий ряд проблем, проаналізувавши які, ми в рамках робочої групи розробили стратегічний документ. Державницька стратегія зокрема має включати постійний моніторинг сировини та настанови з покращення.

«Впровадження змін вимагає виваженого підходу, на що і покликана реалізація пілотного проєкту «Програма контролю сирого молока» - зауважив координатор компоненту «Молочний сектор», швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» Ірина Висоцька, також вона розповіла про цілі та моделі його реалізації. Детальніше про впровадження пілотного проєкту в Полтавській області розповів в. о. начальника Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Ярослав Валявський.

Окрім самих обговорень, учасникам заходу були представлені регіональні ініціативи в Чернівецькій області, які спрямовані на підвищення якості та безпечності молока, що виробляється на первинному рівні, контролю його подальшої переробки та реалізації кінцевому споживачу. Начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Любов Штефуряк розповіла учасникам заходу про проєкт "Безпечне молоко - дітям Буковини" та роль компетентного органу в його реалізації.

На завершення форуму всі бажаючі мали змогу адресувати спікерам свої запитання у онлайн-чаті.


Довідково

Даний захід проводився за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія), www.qftp.org.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux