У Києві обговорили безпеку життєдіяльності мешканців
опубліковано 06 лютого 2020 року о 10:24

Сфері безпеки життєдіяльності мешканців столиці було присвячене розширене засідання Колегії виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві Олег Рубан розповів про пріоритети відомства на майбутнє і підбив підсумки минулого року.

Зокрема, завдяки діяльності Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві в 2019 році до реалізації в столиці було не допущено небезпечної продукції, споживання якої могло спричинити шкоду життю чи здоров’ю людей, на суму понад 6 млн грн.

«Не допущено до реалізації харчових продуктів на майже 6 млн грн та нехарчових (дитячі іграшки, мийні засоби тощо) – на 104 тис. грн. Завдяки ветеринарно-санітарному контролю не допущено до реалізації та відправлено на знезараження понад 69 тонн м’яса та 3,39 тонни субпродуктів. І це не просто цифри, це збережене здоров’я і кошти людей», – наголосив Олег Рубан.

За його інформацією, для локалізації та ліквідації спалахів інфекційних захворювань і випадків ботулізму Головним управлінням вжито заходи реагування, відповідно до вимог законодавства про харчові продукти, а матеріали направлені до правоохоронних органів.

«За результатами проведених у 2019 році заходів державного нагляду (контролю) у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів та санітарного законодавства, Головним управлінням складені 1198 приписів про усунення порушень вимог законодавства, винесені 148 рішення про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів, 83 рішення про вилучення з обігу харчових продуктів. Також за порушення законодавства про харчові продукти винесені 64 постанови про накладення штрафу, на загальну суму 2 млн 568 тис. 570 грн і подані 3 позови до суду щодо тимчасового припинення операторами ринку обігу харчових продуктів», – розповів Олег Рубан.

Відповідно до плану протиепізоотичних заходів проти основних заразних хвороб тварин провели діагностичні дослідження та профілактичні заходи проти сибірки, сказу, лептоспірозу, чуми, гепатиту, ентериту, парвовірозу, трихофітії. Наразі триває безкоштовне щеплення тварин проти сказу, організоване Головним управлінням спільно з Об’єднанням ветеринарної медицини в м. Києві за підтримки районних державних адміністрацій.

Загалом у 2019 році до Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві надійшло 8561 звернення від громадян. Найбільше кияни звертались з таких питань: 592 (38,4%) звернення стосувались забруднень атмосферного повітря в столиці, 527 звернень (34,1%) – недоброякісних продуктів харчування і надання неякісних послуг, 286 (18,5%) – щодо шуму та вібрації у житлах, які пов’язані з діяльністю підприємців, 81 звернення (5,2%) стосувалось відходів та забруднення прибудинкових територій, ще 55 (3,5%) – щодо неякісної води централізованого постачання та води з бюветів.

Завдяки зусиллям фахівців Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві забезпечена стабільність санітарно-епідемічної ситуації, про що свідчить зменшення кількості спалахів інфекційних захворювань серед населення столиці. Так само можна говорити і про стабільну санітарно-епізоотичну ситуацію, оскільки зменшилася кількість випадків інфекційних захворювань, спільних для людей і тварин.

Пріоритетними завданнями у сфері безпеки життєдіяльності на 2020 рік визначені контроль за організацією харчування дітей у закладах освіти, додержання операторами ринку вимог законодавства, контроль за факторами середовища життєдіяльності людини повітря, ґрунт, шум, вода, водойми, недопущення фальсифікату продовольчих та непродовольчих товарів на територію міста Києва.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux