У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Закарпатській області пройшов семінар щодо інноваційних методів дослідження води
опубліковано 21 травня 2021 року о 18:03

Про інноваційні методи дослідження води йшлося 21 травня на семінарі, що проходив у Головному управлінні  Держпродспоживслужби в Закарпатській області під головуванням очільника - Івана Гуледзи, за участі  директора Закарпатської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби -  Романа Шевчука, керівників виноградівської та хустської міжрайонних  держлабораторій Юрія Качура й Олега Котенка, інших посадовців Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області та мікробіологів області.

Менеджера ТОВ «Симедіка УА» Віктора Грушка ознайомив учасників семінару щодо процесу виявлення та визначення у складі води кількості ЗКФ, кишкової палички, ентерококів, Pseudomonas aeruginosa, загального мікробного числа та легіонели, за допомогою нового приладу - Quanti-Trai компанії IDEXX. Доповідач розповів про сучасні методи дослідження питної і мінеральної води, води басейнів та відкритих водойм, що застосовуються у всьому світі.  З їх допомогою клієнти мають можливість одержати результат через 18-24 годин, тобто на 1-3 доби швидше, ніж іншими класичними методами. Ці методи внесені до орієнтовного переліку методик та стандартів визначення показників безпечності та якості питної води  Додатку №5 ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Як зауважив у ході роботи семінару директор Закарпатської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби Роман Шевчук, завдяки вказаним методикам, робота з одним зразком для лабораторних працівників займатиме менше однієї хвилини. Водночас, суб’єктивний підрахунок колоній, застосування скляного посуду, піпеток, розчинів, поживних середовищ або підтвердження результатів відтепер стає непотрібним, оскільки прилад Quanti-Trai компанії IDEXX автоматизує роботу лабораторних працівників. Застосування вказаних методик  та використання приладу Quanti-Trai також сприятиме  значній економії коштів, порівняно з традиційними методами, і займатиме менше місця в лабораторіях.

Підсумовуючи сказане, начальник Головного управління Держпродспоживслужби області - Іван Гуледза зауважив, що на Закарпатті, особливо в період паводків, повеней чи отруєнь, прискорені методики допоможуть легко, швидко, зручно, а головне точно (99%) і рентабельно отримати результат дослідження –  пов’язати отруєння (чи виключити) з використанням людиною  води.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux