Тернопільщина: фахівці Держпродспоживслужби завершили феромонний моніторинг лісових насаджень на виявлення китайського та азіатського вусачів
опубліковано 29 вересня 2023 року о 15:51

Спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області завершили фітосаітарний моніторинг лісових насаджень за допомогою феромонних пасток на виявлення небезпечних карантинних шкідників лісу. Мета цього заходу – встановлення фітосанітарного стану території Тернопільської області, дотримання норм міжнародних вимог по фітосанітарному стану.

 Феромонна пастка - це бар`єрна пастка з диспенсером синтетичного феромону, що приваблює і відловлює комах. Вона є цілком безпечною для людей та навколишнього середовища. Використовується для заманювання та відлову комах за допомогою відповідного запаху, який характерний тільки для представників певного виду. Основною метою застосування феромонних пасток є виявлення нових вогнищ шкідників, встановлення їхніх меж, а також динаміки льоту. Для успішної та ефективної боротьби з шкідниками лісу дуже важливе їх раннє виявлення, тому і використовуються феромонні пастки.

У цьому році феромонні пастки були виставленні на виявлення таких небезпечних карантинних шкідників як - азіатський вусач (Anoplophora glabripennis (Motschulsky)) та китайський вусач (Anoplophora chinensis). Тривав моніторинг з травня по вересень. Згадані вусачі віднесені до списку А 1 (карантинні організми, відсутні в Україні) Переліку регульованих шкідливих організмів. За результатами фітосанітарної експертизи виборок з феромонних пасток карантинних шкідливих організмів - азіатського та китайського вусачів не було виявлено.

Велика увага приділяється моніторингу лісових насаджень з метою запровадження системи заходів з попередження появи та розповсюдження небезпечних регульованих шкідливих організмів.

Довідково.  Китайський вусач (Anoplophora chinensis Forst.). Природним ареалом шкідника є Китай, Японія, Корея, звідки поширився в інші країни Південно-Східної Азії, США та Європи. Але він також є на Тайвані, Філіппінах, Індонезії, Малайзії, М'янмі та В'єтнамі. Китайський вусач вважається найбільшим руйнівним шкідником фруктових та декоративних дерев. Основні його рослини-живителі – яблуня, тополя, верба, клен, вільха, береза, каштан, бук, ясен, горіх, груша, слива, дуб, малина, троянда, шипшина та багато інших дерев та чагарників різного віку. Жук є достатньо великим за розміром, від 19 до 40 мм завдовжки, блискучо-чорного кольору з білими плямами неправильної форми на кожному з надкрил. Найбільш характерною ознакою присутності китайського вусача є круглі льотні отвори, що знаходяться на коренях, або стовбурі дерева на висоті приблизно 70 см над поверхнею ґрунту. В середині цих льотних отворів можна помітити бурове борошно (тирсу), утворену комахами при прогризанні кори перед виходом, така тирса та дрібні трісочки є і біля основи стовбура дерева. Дерева, в результаті живлення личинок вразливі до хвороб і вітру. Часто такі дерева гинуть. Жуки живляться листям, гілками та молодою корою.

Азіатський вусач (Anoplophora glabripennis (Motschulsky) поширений у Азії, КНДР, Тайвані, Південній Кореї, Північній Америці, Канаді та деяких країнах Європи. Азіатський вусач на стадії личинок і імаго пошкоджує понад 50 видів листяних порід дерев. Найбільш бажаними кормовими рослинами є клен (гостролистий, червоний, цукровий, сріблястий, псевдоплатановий), в’яз, тополя, верба, каштан кінський, шовковиця. Уражаються також свіжозрубані дерева і колоди. Шкодять як дорослі комахи, так і личинки. Імаго живиться корою і листям дерев, викликаючи значні пошкодження молодих пагонів та спричиняють їх загибель. Основної шкоди завдають личинки, які прогризають ходи (від 10 до 30 см) всередині стовбура і гілок. Місця вильоту жуків (льотні отвори) можна знайти на стовбурах, гілках і на поверхнево розташованих коренях. Льотні отвори широкі, круглі, діаметром 9-11 мм.





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux