Співробітники апарату Держпродспоживслужби взяли участь у вебінарі з питань протидії професійному вигоранню
опубліковано 18 квітня 2025 року о 11:48

У Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів провели вебінар «Синдром професійного вигорання: основні причини та шляхи подолання» (у формі семінарі-тренінгу). Участь у заході взяли близько 160 співробітників апарату Держпродспоживслужби.

Відкриваючи захід, заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін зазначив, що професійне вигорання – цілком природнє явище, але сучасна людина має робити все можливе, аби підтримувати своє ментальне та психологічне здоров’я в нормальному стані. Реалізується Всеукраїнська програма ментального здоров'я «Ти як?» — ініціатива першої леді Олени Зеленської, спрямована на розбудову якісної системи надання послуг у сфері психосоціальної підтримки та розвиток культури піклування про ментальне здоров'я. Проведення тренінгів, семінарів, психокорекційних заходів – один із напрямків реалізації програми.

Вебінар провела Євгенія Плужник - психологиня в напрямку когнітивно-поведінкової терапії, членкиня Української асоціації когнітивно-поведінкової терапії, експертка Громадської спілки «Освіторія».

Під час вебінару учасники опанували основні аспекти синдрому професійного вигорання, розглянули його причини, прояви та наслідки для держслужбовців, навчилися використовувати ефективні методи профілактики та подолання вигорання, опанували практичні інструменти для збереження емоційного балансу, підвищення стресостійкості та покращення робочої продуктивності. Ключова мета тренінгу на рівні слухача - впровадження сучасних підходів до управління емоційним станом, покращення психологічного добробуту та підвищення мотивації в професійній діяльності. Євгенія Плужник, працюючи з колективом, відзначила його належну емоційну стійкість, високу зацікавленість до сприйняття нової інформації, взірцеву мотивацію до підтримки належного ментального здоров’я.

Сергій Захарін також додав, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно активізовано взаємодію із сторонами соціального діалогу, в першу чергу – із профспілками. Ініційовано низку соціальних проектів, які мають на меті захист трудових, професійних, економічних і соціальних прав працівників. Окрім того, реалізуються програми боротьби з професійним вигоранням та професійною деформацією. Це є одним із свідчень впровадження в діяльність Держпродспоживслужби визнаних людиноцентричних цінностей.      

«Держпродспоживслужба в організації своєї діяльності спирається на визнані людиноцентричні цінності. Один із напрямів - формування ефективної організаційної культури. Йдеться про довготривалий трансформаційний процес, підкріплений щоденною роботою команди однодумців. Аби сформувати дійсно сильну організаційну культуру, доцільно розвивати усі її елементи - бренд роботодавця, робота щодо підтримки цінностей, якісні комунікації, лідерство, мотивація, розвиток персоналу та багато інших напрямів, про які йшлося під час семінару. Керівництво Держпродспоживслужби вживає низку системних та відповідальних заходів, спрямованих на підтримку високої прозорості та відкритості державного органу, забезпечення реального громадського контролю за його діяльністю, утвердженню людиноцентричних засад і цінностей під час виконання управлінських процесів. Наш обов’язок – надати громадянам та сумлінному бізнесу якісні державні та адміністративні послуги, причому з дотриманням високих етичних стандартів. Зрозуміло, що це завдання може бути виконано тільки в ментально та психологічно здоровому колективі. Окрім того, наполегливо впроваджуємо програми розвитку персоналу, зокрема через механізми підвищення кваліфікації державних службовців. На порядку денному – виконання програм щодо поглиблення соціального діалогу, це питання перебуває у фокусі нашої постійної уваги», – зазначив Сергій Захарін.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux