Проєкт Twinning: проведено 5-те засідання Наглядової ради
опубліковано 06 вересня 2023 року о 14:15

На 5-му засіданні Наглядової ради проєкту Twinning «Наближення національного законодавства України у сферах державного нагляду (контролю) за ГМО у відкритих системах, захисту прав на сорти рослин, насінництва та розсадництва відповідно до норм і стандартів ЄС» члени Представництва ЄС в Україні, представники Держпродспоживслужби та партнери ЄС з Латвії, Польщі та Нідерландів зробили аналіз роботи проекту, схвалили квартальний звіт та обговорили завдання на наступний період.

У своїй вітальній промові координатор проєкту від країни-бенефіціара, заступник Голови Держпродспоживслужби Вадим Чайковский привітав учасників засідання та акцентував увагу на значних досягненнях, що були зроблені за останній звітний період, а керівниця проєкту від країни-члена ЄС Крістіне Ломакіна висловила слова вдячності партнерам за їх підтримку та ефективне співробітництво на всіх етапах реалізації проєкту.

Директор Департаменту фітосанітарної безпеки та контролю в рослинництві Держпродспоживслужби Андрій Челомбітко зосередив увагу на успішності проєкту Twinning, яку було досягнуто, незважаючи на труднощі воєнного стану на території України.

Під час Наглядової ради керівництвом Держпродспоживслужби та керівництвом проєкту Twinning була обговорена інституційна реформа в контексті повноважень політики в агропромисловому комплексі, зокрема, із врахуванням органу, що реалізує повноваження органів у Європейському Союзі.

Зокрема, координатор проєкту від країни-бенефіціара Вадим Чайковський звернув увагу на розподіл обов’язків та повноважень стосовно реалізації політики у сферах, визначених проєктом Twinning. Разом з цим, наголошено на необхідності подальшої гармонізації української нормативно-правової бази відповідно до зобов'язань, взятих Україною згідно з Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

Також було зазначено, що 6 квартал був досить інтенсивним та ефективним, зокрема ознайомлено експертів проєкту з специфікою роботи лабораторій Держпродспоживслужби, що включає проведення експертизи насіння на схожість та енергію проростання, чистоту та вологість, методики молекулярного аналізу та аналізу за ГМО-джерелами, в тому числі методами ІФ, ІФА та ПЛР.

В рамках проєкту Twinning Департаментом фітосанітарної безпеки та контролю в рослинництві за участю експертів проєкту було організовано проведення навчання спеціалістів лабораторій щодо визначення посівних якостей насіння та садивного матеріалу відповідно до європейських норм та стандартів.

За результатами зустрічі учасники вирішили продовжити спільну співпрацю, зокрема у частині розробки проєктів нормативно-правових актів з метою відповідності їх європейському законодавству в сферах регулювання ГМО, насінництва, розсадництва та охорони прав на сорти рослин.

Довідково. Програма Twinning – це інструмент інституціональної розбудови і нова форма безпосереднього технічного співробітництва між органами влади держав – членів ЄС та країн-бенефіціарів. 

Основною ціллю проєкту є наближення національного законодавства відповідно до Директив та Регламентів ЄС в частині державного нагляду (контролю) у сферах ГМО у відкритих системах, охорони прав на сорти рослин, насінництва та розсадництва; вдосконалення відповідних систем нагляду (контролю) на основі стандартів ЄС.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux