Профілактика ботулізму завжди у центрі уваги фахівців Держпродспоживслужби Чернігівщини
опубліковано 05 червня 2024 року о 17:05

Питання профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь завжди залишається актуальним. На виконання Доручення Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів «Щодо профілактики ботулізму» та з метою недопущення харчових отруєнь, кишкових інфекційних захворювань, зокрема ботулізму – дуже небезпечного і в багатьох випадках смертельного захворювання, протягом 3-4 червня спеціалістами Новгород-Сіверського районного управління Головного Управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області була проведена інформаційно-просвітницька робота серед населення.

Крім того, з операторами ринку, які проводять діяльність з обігу харчових продуктів, і працівниками закладів громадського харчування та магазинів проведені профілактичні бесіди щодо недопущення до реалізації рибної продукції невідомого походження, продукції без документів, що засвідчують якість. Наголошувалося й на посиленні контролю за зберіганням та транспортуванням продуктів, дотриманні правил товарного сусідства, термінів реалізації та інших актуальних питаннях.

Також під час роз’яснювальної роботи інспектори акцентували увагу на дотриманні вимог чинного санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів та відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог законів.

Під час проведення заходів суб’єктам господарювання було роздано пам’ятки щодо профілактики ботулізму.

Довідково. Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготованих і збережених консервах.

Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються та накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих продуктів, які зберігалися за анаеробних або близьких до анаеробних умов без попередньої достатньої термічної обробки. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їхніх органолептичних властивостей.

Захворювання, як правило, виникає за 12-36 годин після вживанні їжі, забрудненої токсином, але інкубаційний період може бути і від 2 годин до 2-5 днів. Потрапляючи до травного тракту, ботулотоксин усмоктується у кров і розноситься по організму, "осідаючи" в різних відділах нервової системи. У хворих спостерігається нудота, блювання, біль у животі. З’являються загальна слабкість, головний біль, запаморочення. Одна з характерних для ботулізму ознак – погіршення зору, роздвоєння предметів, мерехтіння, сітка перед очима.

Унаслідок паралічу м’язів гортані, м’якого піднебіння та язика спостерігається спрага, сухість слизових оболонок, утруднення ковтання, мови та втрата голосу.

Якщо не розпочати специфічне лікування, смерть може настати вже на 2-3 день, частіше – за 4-8 днів від паралічу серцевого м’яза або дихального центру. У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, аніж лікувати.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux