Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області провели навчання для представників сільськогосподарських підприємств
опубліковано 05 червня 2024 року о 15:33

4 червня за ініціативи начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрія Павлішена та під головуванням першого заступника начальника Ігоря Пирога в Управлінні фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області для представників сільськогосподарських підприємств пройшло навчання на тему: "Обговорення актуальних питань щодо дотримання законодавства у сферах захисту рослин, насінництва та розсадництва, господарської діяльності з біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин та якості зерна і продуктів його переробки".

Начальник Управління фітосанітарної безпеки Тетяна Олещенко відмітила, що успішне розв'язання важливих питань щодо виробництва та контролю якості насіннєвого матеріалу, збереження ринку насіння чітко регламентоване законодавством. Це цілком закономірно, адже від цього залежить не тільки врожайність, а й продовольча безпека країни.

Начальник відділу захисту рослин, фітосанітарної та прогнозування Управління фітосанітарної безпеки Юлія Михуля ознайомила присутніх з алгоритмом одержання посвідчення про право роботи з пестицидами для сільгосппідприємств. Нагадала, що в минулому році набрала чинності постанова КМУ від 9 травня 2023 року №458 «Про затвердження Порядку одержання посвідчення про право роботи з пестицидами», що визначає умови одержання посвідчення про право роботи з пестицидами особами, діяльність яких пов’язана з організацією робіт із зберігання та/або застосування пестицидів або проведенням робіт з їх транспортування, зберігання, застосування, а також торгівлею пестицидами.

Про порядок знищення насіння, яке не може бути використане на посів, продовольчі, кормові та інші цілі, та садивного матеріалу, який не може бути використаний для створення багаторічних насаджень або в інших цілях, розповіла Людмила Колесник – начальник відділу контролю в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки. Звернула увагу на те, що контроль щодо дотримання суб'єктом господарювання цього Порядку покладено на спеціалістів відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки під час здійсненні заходів державного нагляду (контролю).

Головний спеціаліст контролю в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Наталія Барсегян надала змістовну інформацію щодо дотримання суб'єктами господарювання Закону України "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів", правильне поводження, ввезення, реєстрація ГМО, запобігання поширенню та використання незареєстрованих ГМО суб’єктами господарювання. Зауважила, що Верховна Рада України ухвалила Закон про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції, який сприятиме гармонізації законодавства України із законодавством Європейського Союзу, імплементації відповідних правових актів.

Головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Наталія Краско висвітлила деякі питання нормування зерна і продуктів його переробки.

Наприкінці навчання було обговорено окремі питання, що виникають під час здійснення діяльності суб’єктами насінництва та розсадництва, запропоновано шляхи їх вирішення та надано ряд практичних рекомендацій та консультацій щодо застосування окремих норм законодавства у сфері насінництва і розсадництва.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux