Вода - це найважливіший природний ресурс, без якого неможливе існування людини, тварин, рослин і всіх живих організмів. Якісна питна вода є запорукою здоров’я та добробуту населення. Зміни клімату, промислові, сільськогосподарські та господарсько-побутові стічні води, стара або пошкоджена система водогонів, незадовільний стан внутрішньо-будинкових мереж приводить до погіршення якості питної води. А внаслідок активних бойових дій, має місце додаткове забруднення водоносних горизонтів різними хімічними та бактеріологічними чинниками, до того ж, в деяких населених пунктах фіксуються значні руйнування систем централізованого водопостачання, водопровідних споруд, шахтних колодязів. У зв’язку з чим зростає роль пунктів реалізації доочищеної питної води.
Необхідність доочищення обумовлена тим, що навіть вода, яка пройшла первинну обробку, може не відповідати всім вимогам в кінцевій точці споживання, тобто в пунктах розливу. Протягом останніх років спостерігається тенденція до забезпечення населення міст та містечок питною водою з пунктів розливу (нецентралізоване питне водопостачання).
Пункти доочищення, розливу та фасування питної води належать до об’єктів підвищеної санітарно-епідеміологічної значущості. У разі відключення електропостачання (блекаутів) існує ризик порушення технологічних процесів доочищення, знезараження та зберігання води.
З метою недопущення потрапляння на ринок небезпечної або неякісної води, спеціалісти Шосткинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, відвідали пункти доочищення води на території м. Шостка та ознайомилися з методами очищення води , які суб’єкт господарювання використовує у пунктах розливу. Операторам ринку роз’яснено про дії в умовах часткового або повного блекауту, а це:
Також наголошено на неухильному виконанні ДСанПіН 2.2.4-171-10, який встановлює норми для організації та функціонування таких пунктів, дотриманні санітарно-гігієнічних вимог, термінів придатності, відповідного маркування та забезпечення споживачів інформацією, яка повинна бути доступна до ознайомлення.
Регулярний моніторинг і відповідальність суб’єктів господарювання сприятимуть наданню населенню безпечної для вживання питної води гарантованої якості.


