Про здійснення нагляду за станом організації харчування дітей у закладах освіти Житомирської області упродовж І кварталу 2023 року
опубліковано 19 квітня 2023 року о 10:16

Попри війну важливим пріоритетом у державі є продовження реформи харчування дітей в закладах освіти. В області на реалізацію даної реформи та на виконання доручень Прем’єр-міністра України з метою організації безпечного та якісного харчування дітей в закладах освіти рішенням сесії обласної ради  прийнято «Програму розвитку системи освіти Житомирської області на 2021-2025 роки», виконання якої знаходиться і на контролі спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

На виконання доручень Уряду та відповідно до вимог діючого чинного законодавства спеціалістами служби посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд  за організацією, безпечністю та якістю  харчування здобувачів освіти. Упродовж січня-березня 2023 року через введенням з 24 лютого 2022 року воєнного стану та припинення здійснення планових та позапланових заходів державного нагляду спеціалістами Держпродспоживслужби обстеження закладів освіти здійснювались лише у складі комісій, які створювалися органами місцевої влади та органами місцевого самоврядування. З метою вивчення стану організації та якістю харчування дітей в закладах освіти протягом вказаного періоду  спеціалістами Держпродспоживслужби області у складі комісій здійснено 126 обстежень. Із загальної кількості обстежень в закладах дошкільної освіти здійснено 67 обстежень, в закладах загальної середньої освіти 57 обстежень та по 1-му обстеженню закладів  професійно-технічної освіти і інтернатний заклад. Порушення  вимог чинного  законодавства  стосовно організації та якості харчування виявлено під час проведення 78 обстежень закладів освіти. Виявлені порушення вимог чинного законодавства стосувались переважно  неналежного матеріально-технічного забезпечення харчоблоків, стану організації та якості харчування дітей в організованих колективах, зокрема недотримання умов приймання та зберігання продуктів харчування, які швидко псуються, порушення поточності виробничих процесів та технології приготування страв, недотримання погодженого з Держпродспоживслужбою примірного сезонного меню, порушення у дотриманні санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів.

З метою забезпечення дітей безпечним та якісним харчуванням, запобігання виникнення і розповсюдження гострих інфекційних   захворювань та харчових отруєнь спеціалістами Держпродспоживслужби проведено оцінку на відповідність вимогам діючого законодавства 538 примірних сезонних меню щодо харчування дітей в різних  типах закладів, які були подані  для  розгляду, щодо відповідності їх вимогам постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 №305 «Про затвердження норм та Порядку організації  харчування в закладах  освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», з них погоджено 412 меню. Решта меню відправлена на доопрацювання з урахуванням виявлених зауважень та невідповідностей. Окрім того, спеціалістами  Держпродспоживслужби під час проведених обстежень було проаналізовано 114 меню-розкладів харчування дітей у різних за типом  закладах, у 4 закладах  було виявлено порушення щодо виконання норм натурального харчування. За результатами розглянутих та проаналізованих сезонних меню керівникам закладів освіти та організаторам харчування дітей по випадках невідповідності вимогам чинного законодавства надані відповідні пропозиції.

З метою профілактики виникнення та розповсюдження гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед дітей та персоналу закладів освіти, забезпечення раціонального та повноцінного харчування, створення належних умов для навчання та виховання за результатами проведених комісійних обстежень спеціалістами Держпродспоживслужби області проведена наступна запобіжна та організаційно-методична робота: підготовлено і направлено 13 аналітичних довідок до органів влади та місцевого самоврядування, надано 109 листів з відповідними пропозиціями та рекомендаціями керівникам закладів освіти щодо усунення  виявлених порушень вимог чинного законодавства стосовно якості харчування дітей, проведено 77 семінарів із персоналом закладів освіти та дітьми, 137 нарад із керівниками закладів освіти, прийнято участь у 79  колегіях органів влади та місцевого самоврядування, надруковано 44 статті у пресі, прочитано 115 лекцій та проведено 975 бесід.

Робота в зазначеній сфері триває..

На малюнку зображені учні за обідом у шкільній їдальні
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux