Про результати роботи Держпродспоживслужби Одеської області у сфері ціноутворення за 9 місяців 2022 року
опубліковано 03 листопада 2022 року о 12:34

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області за 9 місяців 2022 року здійснено 96 заходів державного контролю за дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, з них 86 перевірок суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі бензинами автомобільними та дизельним паливом, чотири перевірки підприємств, що надають житлово-комунальні послуги, п’ять перевірок суб’єктів господарювання, що провадять діяльність на ринку продовольчих товарів, та одна перевірка аптечного закладу. Порушення встановлені у 66 суб’єктів господарювання, що становить 68,8% від загальної кількості перевірок.

Так, за порушення державної дисципліни цін при роздрібній реалізації бензинів автомобільних та дизельного палива суб’єктам господарювання надано 24 приписи та прийнято 51 рішення, якими їх зобов’язано здійснити декларування зміни роздрібних цін на пальне відповідно до вимог діючого законодавства та сплатити адміністративно господарські санкції в сумі 13,8 млн грн. Керівники суб’єктів господарювання притягнуті до адміністративної відповідальності, до них застосовані адмінштрафи на загальну суму 16,1 тис. грн.

У сфері надання житлово-комунальних послуг за результатами проведених планових перевірок суб’єктам господарювання надано чотири приписи, якими їх зобов’язано привести тарифи на послуги з теплопостачання, водопостачання та водовідведення до економічно обґрунтованих рівнів і повернути необґрунтовано нараховану споживачам плату у сумі 148,7 тис. грн шляхом здійснення перерахунків. Прийнято два рішення, згідно з якими до суб’єктів господарювання застосовано адміністративно-господарські санкції в сумі 45,9 тис. грн. На чотирьох керівників накладені адміністративні стягнення на загальну суму 10,2 тис. грн.

За результатами проведення заходів державного контролю на ринку продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість, суб’єктам господарювання за порушення порядку формування, встановлення та застосування регульованих цін прийнято чотири рішення про застосування санкцій в сумі 17,9 тис. грн. До трьох керівників суб’єктів господарювання застосовані адміністративні штрафи на суму 7,65 тис. грн. Наразі суб’єктами господарювання у добровільному порядку сплачено до державного бюджету 378,9 тис. грн адміністративно-господарських санкцій. Керівниками суб’єктів господарювання на виконання постанов про адміністративні правопорушення добровільно сплачено 28,9 тис. грн.

Водночас, з метою оперативного реагування та забезпечення контролю за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на товари, що мають істотну соціальну значущість і товарів протиепідемічного призначення, перелік яких затверджено постановами Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 № 341 та від 06.03.2022 № 223 Головним управлінням здійснюється щоденний моніторинг цін на такі товари.

Також щомісячно Головне управління продовжує проводити моніторинг застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки». Зокрема, аналізуються розміри граничних оптово-відпускних, закупівельних та фактичних роздрібних цін, а також розміри торговельних (роздрібних) надбавок, які застосовуються при формуванні роздрібних цін на лікарські засоби, що увійшли до програми реімбурсації. Так, в січні - вересні 2022 року проведено моніторинг 125,1 тисяч цін на лікарські засоби, які внесені до Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, в аптечних закладах, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки».

За 9 місяців 2022 року Головним управлінням розглянуто 133 звернення громадян у сфері ціноутворення, які здебільшого стосувалися питань обґрунтованості тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення, послуги з теплопостачання, підвищення цін на продовольчі товари та ліки. За результатами їх розгляду заявникам надавались ґрунтовні роз’яснення та консультації, а також вживались інші заходи реагування. 

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області продовжується робота щодо запобігання порушень у сфері ціноутворення. 

Звертаємо увагу суб’єктів господарювання, що завищення цін в умовах воєнного стану є неприпустимим, а порушення законодавства про ціни і ціноутворення матиме наслідки у вигляді застосування штрафних санкцій.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux