Про хід літньої оздоровчої кампанії у липні 2021 року
опубліковано 02 серпня 2021 року о 17:05

Під час літньої оздоровчої кампанії у липні місяці 2021 року за інформацією територіальних органів Держпродспоживслужби відкрилось 424 заклади оздоровлення та відпочинку,  у тому числі 244 заклади оздоровлення  (заміських – 211, санаторного типу – 28, дитячих центрів - 5) та 180 закладів відпочинку   (165 – з денним перебуванням, 12 - наметових містечок, 3 - табори праці та відпочинку).

Слід зазначити, що у червні розпочали роботу  2,3 тис. закладів оздоровлення та відпочинку, із них 185 закладів оздоровлення та більш ніж   2,1 тис. закладів відпочинку.

З початку оздоровчої кампанії отримали послуги в закладах оздоровлення та відпочинку більше  200 тис. дітей. Функціонувало 120 (49%) закладів, які надавали послуги з оздоровлення та працювали впродовж зміни 21 добу і більше,  в яких перебувало майже 34,6 тис. дітей. Таким чином лише 49% від загальної кількості дітей, що перебували у закладах оздоровлення в липні поточного року отримали оздоровчі послуги.

Через заборону територіальних органів Держпродспоживслужби не відкрилось 4 заклади оздоровлення/відпочинку з причин недотримання  вимог санітарного законодавства, зокрема невідповідність води питної  вимогам ДСанПіН 2.2.4–171-10 та матеріально-технічної бази закладів.

Без погодження із Держпродспоживслужбою в липні відкрились 7 закладів оздоровлення/відпочинку (Рівненська область та м. Київ – 2, Івано-Франківська, Одеська та Хмельницька області – по 1), що в подальшому призвело до ускладнення санітарно-епідемічної ситуації (спалахів гострої кишкової інфекції в Івано-Франківській, Одеській області). В усіх випадках вжито відповідні заходи реагування.

З початку оздоровчої кампанії працівники Головних управлінь Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні майже 2,7 тис. комісійних перевірок з питань дотримання вимог законодавства в закладах оздоровлення/відпочинку, ініційованих органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, порушення виявлено у 433 закладах, що майже у кожному шостому закладі.

Готовність до роботи закладів оздоровлення в липні склала в середньому по Україні - 98%, відпочинку – 99%.

Найнижчий  відсоток виконання планів-завдань закладів оздоровлення у Харківській (68,9%) та Хмельницькій (94%) областях. Високі показники порушень виявлено у Запорізькій (29%) та Миколаївській (27%) областях.  

Фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби  здійснено 454 заходи державного нагляду (контролю) з питань дотримання вимог у сфері санітарного законодавства, порушення встановлено у кожному третьому закладі. Невтішні показники порушень встановлено у Херсонській ( 52 %) та Київській областях (50 %).

З питань безпечності харчових продуктів здійснено 167 заходів державного контролю закладів оздоровлення/відпочинку, порушення вимог законодавства встановлено у 35 % (59) закладів.

Основні порушеннями:

відкриття закладів без погодження з Держпродспоживслужбою, що призвело до санітарно-епідемічних ускладнень (Івано-Франківська, Одеська області);

 недотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів на харчоблоках, що підтверджено результатами лабораторних досліджень (м. Київ, Житомирська, Харківська області);

порушення правил зберігання харчових продуктів, поточності приготування страв, правил миття кухонного та столового посуду, відсутність реєстрації потужності оператора ринку (м. Київ);

відсутність процедур системи НАССР, аналізу ризиків по всім технологічним процесам, відсутність технологічних документів на готову продукцію, відсутність засобів боротьби зі шкідниками (Миколаївська область); невиконання норм харчування (Черкаська область);

не проведення ремонту та модернізації обладнання на харчоблоках, невирішене питання організації харчування дітей у закладах (Херсонська область);

 відсутність досліджень якості води питної, погоджених з Держпродспоживслужбою примірних двотижневих меню, затверджених графіків та маршрутів постачання харчових продуктів та продовольчої сировини (Херсонська область);

недотримання протиепідемічних заходів з метою запобігання поширення коронавірусної  хвороби (COVID-19) (Харківська, Житомирська області).

Матеріально-технічна база закладів оздоровлення та відпочинку: не мали централізованого або локального каналізування (каналізовані на вигріб) 106 (43%) закладів оздоровлення та 59 (33 %) закладів відпочинку; працювали на привозній воді – 9 (3,7%) закладів оздоровлення та 10 (5,5%) закладів відпочинку.

Організація харчування у 381 закладі оздоровлення та відпочинку  проводилась на базі власних харчоблоків (90%), організували харчування на базі орендованих харчоблоків  - 34 заклади (8,0%), за рахунок привозного харчування -  9 закладів  (2,0%). Мали недостатню площу та набір приміщень 5 харчоблоків (1,2%), на 2 харчоблоках була відсутня проточна холодна та гаряча вода. Каналізовані на вигріб – 123 (29%) харчоблоки, не вистачало технологічного обладнання та холодильного обладнання на 1 харчоблоку.

  • Виконання норм харчування практично виконувалося і в середньому складало 95,5% у закладах оздоровлення, а у закладах відпочинку на базі загальноосвітніх навчальних закладів в середньому по країні норми виконувалися на 86%. Найнижчий відсоток виконання норм харчування у закладах відпочинку (на базі шкіл) виявлено у Вінницькій – 40%, Закарпатській та Запорізькій – по 80% областях.

З початку оздоровчого сезону зареєстровано спалах на гостру кишкову інфекційну захворюваність в дитячому оздоровчому таборі «Дитяча Республіка DELUXE» (Івано-Франківська область, м. Яремче, с. Татарів).

За результатами санітарно-епідеміологічного розслідування встановлено, що основною причиною спалаху стало несвоєчасна ізоляція хворого на ротавірусну інфекцію або носія інфекції, що розповсюдилась контактно-побутовим шляхом передачі.

 На виконання припису адміністрацією закладу видано наказ про призупинення роботи на час проведення протиепідемічних заходів терміном на  8 днів. Директора закладу притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення вимог санітарного законодавства. 

Про ситуацію, що склалась, Головним управлінням поінформовано голову Татарівської сільської ради та начальника відділу ГУ Національної поліції.

Серед персоналу закладу оздоровлення «Делюкс-Кідс-Карпати» проведено гігієнічне навчання щодо санітарно-гігієнічних вимог.

З початку оздоровчого сезону з метою оцінки якості питної води проведено 3,2 тисячі досліджень проб питної води за бактеріологічними та за санітарно-хімічними показниками, з них показник відхилень за бактеріологічними показниками склав 8,5%;  за санітано-хімічними показниками – 14,2%;  досліджено 380 проб води відкритих водойм за бактеріологічними та санітарно-хімічними показниками, з них показник відхилень склав 3% за бактеріологічними показниками, 8,5% - за санітарно-хімічними показниками.

Посадовими особами Головних управлінь Держпродспоживслужби відносно закладів оздоровлення/відпочинку за встановлені порушення у сфері санітарного законодавства та з метою приведення закладів до вимог законодавства керівникам закладів надано 548 приписів (розпоряджень, пропозицій), складено 119 протоколів про адміністративні правопорушення, накладено 119 штрафів, відсторонено від роботи 31 особу персоналу. Про порушення поінформовано правоохоронні органи в 6 випадках.

Крім того, посадовими особами Головних управлінь відносно закладів оздоровлення/відпочинку за встановлені порушення законодавства, у сфері безпечності харчових продуктів, керівникам закладів надано 21 припис (розпоряджень, пропозицій), складено 1 протокол про адміністративні правопорушення, накладено 1 штраф, винесено 2 рішення про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів та/або кормів.

Діяльність закладів призупинялася за наказом керівника закладу, за рішенням Комісії з питань ТЕБ та НС, 2 суб’єкта господарювання прийняли власне рішення про вилучення продукції. Відсторонено від роботи 2 працівників.

З метою підвищення санітарно-освітніх знань було проведено 249 лекцій, 3844 бесіди, підготовлено 102 статті до преси, 18 виступів по радіо та 46 по телебаченню. Спільно з управліннями охорони здоров'я, освіти і науки, у справах сім'ї і молоді з метою збереження здоров'я та формування здорового способу життя серед дітей проведено 371 нараду, 212 семінарів та 10 колегій.

Питання виконання завдань щодо вжиття заходів під час оздоровлення/ відпочинку знаходиться на контролі Держпродспоживслужби.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux