Під наглядом Держпродспоживслужби у 2021 році знаходиться 11,9 тис. закладів дошкільної освіти, близько 15 тис. загальної середньої освіти та 1 тис. закладів професійно-технічної освіти.
З метою приведення закладів освіти до вимог санітарних правил і норм на адресу керівників закладів дошкільної освіти було направлено: 7,7 тис. пропозицій щодо зміцнення матеріально-технічної бази, виконання яких становить - 63 % (4849), 14,2 тис. до загальної середньої освіти, виконано - 63 % (9009) та 465 до закладів професійно-технічної освіти, виконано - 61% (286).
Переважна більшість порушень стосується незадовільної матеріально-технічної бази закладів освіти, зокрема у погано пристосованих умовах знаходиться 303 (2,5 %) заклади дошкільної освіти, 496 (3,3 %) закладів загальної середньої освіти та 10 (0,9 %) закладів професійно-технічної освіти.
До нового навчального року проведено реконструкцію і капітальний ремонт у 401 (3,4 %) закладі дошкільної освіти, 1198 (8 %) закладах загальної середньої освіти та 26 (2,4%) закладах професійно-технічної освіти. Потребують проведенню реконструкції та капітального ремонту 615 (5,1 %) закладів дошкільної освіти, 1318 (8,8 %) закладів загальної середньої освіти та 59 (5,6 %) закладів професійно-технічної освіти.
Як і в попередні роки, неповністю вирішеним залишається питанням щодо забезпечення закладів для дітей питною водою гарантованої якості. У зв’язку з відсутністю централізованих або локальних мереж водопостачання 1338 (11,2 %) закладів дошкільної освіти, 2369 (15,8 %) закладів загальної середньої освіти та 15 (1,4 %) закладів професійно-технічної освіти використовують для потреб колодязну воду.
Окрім того, з цієї причини або по невідповідності води з локальних джерел нормативам працюють на привозній воді 276 (2,3 %) закладів дошкільної освіти, 353 (2,4 %) закладів загальної середньої освіти та 3 (0,3 %) заклади професійно-технічної освіти.
Найбільше таких закладів у Запорізькій – 45 дитячих садочків та 83 школи, Миколаївській - 58 дитячих садочків та 54 школи та Одеській областях - 62 та 1 відповідно. Також значна кількість таких закладів є у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій та Харківській областях.
З метою доступу дітей до якісної питної води, яка б відповідала гігієнічним вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 води питної, на водопровідних мережах були встановлені індивідуальні водоочисні пристрої (фільтри) у 3071 (26 %) закладах дошкільної освіти, 3925 (26,2 %) закладах загальної середньої освіти та 161 (15,3 %) закладі професійно-технічної освіти.
У ході підготовки до нового 2021-2022 навчального року територіальними органами Держпродспоживслужби було досліджено 6,5 тис. проб води за бактеріологічними показниками та 6 тис. проб за санітарно-хімічними показниками, питома вага нестандартних проб за бактеріологічними показниками склала 6,3 % та за санітарно-хімічними –12,6 %.
Непростою залишається ситуація щодо каналізування закладів дошкільної освіти та закладів загальної середньої освіти. У зв`язку з відсутністю каналізації у населених пунктах сільської місцевості у навчальних закладах або виходом з ладу старих систем каналізування це питання вирішується шляхом каналізування цих закладів на вигріб.
Не підключено до централізованого або локального каналізування (каналізовані на вигріб) 5,3 тис. закладів дошкільної освіти (44,5 %) та 8,1 тис. закладів загальної середньої освіти (53,8 %). Залишаються неканалізованими взагалі 10 закладів дошкільної освіти, 95 закладів загальної середньої освіти та 1 заклад професійно-технічної освіти.
Найбільша кількість неканалізованих шкіл у Житомирській (31), Рівненській (26) та Волинській (13) областях.
З метою приведення приміщень до санітарно-гігієнічних вимог в поточному році облаштовано більш ніж 988 (8,2%) внутрішніх туалетів у закладах дошкільної освіти, 1061 (7,1%) у закладах загальної середньої освіти та 82 (7,8%) закладах професійно-технічної освіти. З потребою улаштування внутрішніх санітарно-гігієнічних приміщень залишається 38 закладів дошкільної освіти, 354 закладів загальної середньої освіти та 4 заклади професійно-технічної освіти.
Найбільша кількість таких закладів у Рівненській області – 65 шкіл, Чернігівській – 68, Житомирській – 56, Вінницькій – 10 дитячих садочків та 12 шкіл.
Також залишаються під наглядом Держпродспоживслужби навчальні заклади, що працюють взимку на пічному опаленні, з них 438 (3,7%) закладів дошкільної освіти, 832 (5,5%) закладів загальної середньої освіти та один заклад професійно-технічної освіти.
Питання організації харчування у закладах освіти та закладах дошкільної освіти
Відповідно до пункту 15 Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженому постановою Кабінету міністрів України від 24.03.2021 № 305, способами організації харчування є:
приготування та реалізація готових страв закладом освіти та закладом оздоровлення та відпочинку самостійно (працівниками, що входять до штатного розпису закладу);
організація харчування постачальником харчових продуктів та/або послуг з харчування (кейтеринг або аутсорсинг). У такому разі штат їдальні (харчоблоку), буфету не належить до штатного розпису відповідного закладу.
У закладах дошкільної освіти кейтеринг застосовується в разі відсутності харчоблоку, а також, як виняток, організація кейтерингу допускається на час проведення ремонтних робіт (реконструкції, капітального ремонту тощо) харчоблоку такого закладу та ремонту чи придбання технологічного обладнання, що використовується на харчоблоці такого закладу;
організація роздрібної торгівлі харчовими продуктами через буфет, торговельні автомати тощо (окремо або у поєднанні з іншим способом, визначеним цим пунктом), крім закладів дошкільної освіти.
Організація харчування у 11,4 тис. (96 %) закладів дошкільної освіти, 13,5 тис. (90%) закладів загальної середньої освіти та 612 (58%) закладів професійно-технічної освіти здійснюється з використанням матеріально-технічної бази власних харчоблоків. Забезпечуються привозним харчуванням 38 (0,3%) закладів дошкільної освіти з короткотривалим перебуванням дітей, 560 (3,7 %) закладів загальної середньої освіти та 23 (2,32 %) заклад професійно-технічної освіти.
Не організовано гаряче харчування та діти забезпечуються лише буфетною продукцією у 12 (0,1 %) закладах дошкільної освіти, 585 (3,9 %) школах та 128 (12 %) закладах професійно-технічної освіти.
Не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам по набору та площі приміщень: 5,5 % (660) харчоблоків закладів дошкільної освіти, 6,5 % (977) харчоблоків закладів загальної середньої освіти, 1,5% (16) харчоблоків закладів професійно-технічної освіти.
В середньому по Україні не мають холодної проточної води: 0,2 % (24) харчоблоків дошкільних навчальних закладів; 0,11 % (15) харчоблоків загальноосвітніх шкіл.
Відсутня гаряча проточна вода близько в 0,6% (77) харчоблоків закладів дошкільної освіти, 0,3 % (41) харчоблоків шкіл та 0,6% (7) харчоблоків закладів професійно-технічної освіти.
Не мають достатньої кількості технологічного обладнання 771 (6,5 %) харчоблоків закладів дошкільної освіти, 1392 (9,3 %) харчоблоків закладів загальної середньої освіти та 24 (2,3 %) харчоблоків закладів професійно-технічної освіти.
Потребує оновленню холодильне обладнання на 368 (3,1 %) харчоблоках закладів дошкільної освіти, 700 (4,7 %) харчоблоках закладів загальної середньої освіти та 6 (0,6%) харчоблоках закладів професійно-технічної освіти.
У ході підготовки до нового навчального року посадовими особами територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь у проведенні 23 тис. (83%) комісійних обстежень дотримання вимог санітарного законодавства у закладах освіти.
Порушення вимог санітарного законодавства встановлено у кожному третьому закладі 8 тис. (35%).
Найвищий відсоток порушень виявлено у Київській – 74%, Херсонській – 69% та Кіровоградській – 66% областях.
Порушення, встановлені під час комісійних обстежень закладів переважно стосувалися: незавершення проведення ремонтних робіт приміщень, монтажу та встановлення технологічного обладнання; необхідності оновлення холодильного обладнання; необлаштування внутрішніх санітарних вузлів; непрацюючих систем механічної вентиляції на харчоблоках; невідповідності гігієнічним вимогам по набору приміщень харчоблоків; невідповідності питної води вимогам санітарних норм та правил за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками; відсутності угод на проведення дезінфекції, дезінсекції та дератизації; нестворення умов для дотримання правил особистої гігієни працівників неукомплектованості штату медичними працівниками.
Під час підготовки до нового навчального року з метою забезпечення харчування дітей в закладах освіти, спеціалістами територіальних органів Держпродспоживслужби розглянуто 6700 примірних меню, із них 4274 (64 %) погоджено.
Держпродспоживслужбою вжито відповідних заходів реагування, поінформовано органи місцевої влади та місцевого самоврядування, посадовими особами Держпродспоживслужби з метою приведення закладів до відповідних вимог надано керівникам закладів освіти 7044 приписи (розпорядження), складено 22 протоколи про адміністративне правопорушення, відсторонено від роботи 10 осіб, в двох випадках поінформовано правоохоронні органи.
З метою підвищення санітарно-освітніх знань персоналу навчальних закладів було прочитано 1336 лекцій, проведено 26419 бесід, підготовлено 308 статей до преси, 90 виступів по радіо та 56 по телебаченню.
Спільно з управліннями охорони здоров'я, освіти і науки з метою збереження здоров'я та формування здорового способу життя серед дітей проведено 1482 наради, 678 семінарів та 63 колегії.