Представники Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області взяли участь у Всеукраїнському науково-практичному семінарі щодо підвищення прибутковості сучасних аграрних технологій
опубліковано 29 лютого 2024 року о 15:59

28 лютого на Чернігівщині відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар на тему: «Біологічні аспекти підвищення прибутковості сучасних аграрних технологій», організований Інститутом сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України.

Під час семінару висвітлено велику роль наукових розробок у розвитку агропромислового комплексу як Чернігівщини, так і України в цілому.

Із вітальним словом до учасників звернулися директор Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН України Москаленко Анатолій Михайлович, директор Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА Крапивний Олег Вікторович та начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Павлішен Юрій Володимирович. Вони підкреслили роль біоекономіки в аграрному секторі, коротко окреслили, яке значення має біотехнологія для сільського господарства.

Зокрема, Юрій Павлішен у своєму виступі наголосив на важливості прогресивних технологій, що використовуються в аграрному секторі нашої держави. Зауважив, що Держпродспоживслужба є тим державним органом, який контролює застосування різних засобів захисту рослин. Хімічні засоби захисту рослин, що використовуються для боротьби з хворобами та шкідниками, можуть нести небезпеку для людей та навколишнього середовища, особливо за умови безконтрольного їх використання. Тому застосування біологічних препаратів – це альтернативний спосіб, який дає нам можливість позитивно впливати на зміни в галузі рослинництва без шкоди на здоров’я людей.

У якості доповідачів на семінарі виступили представники Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Начальник відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Людмила Колесник висвітлила порядок проведення арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу. Детально проінформувала про те, як необхідно діяти в разі придбання неякісного насіннєвого матеріалу. Правове регулювання арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу здійснюється відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 № 615 «Про затвердження Порядку арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу та Порядку оформлення заяв для проведення арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу».

Заступник начальника відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування Управління фітосанітарної безпеки Людмила Менджул у своїй доповіді зазначила, що високоефективне сучасне аграрне виробництво

передбачає нарощування частки випуску сільськогосподарської продукції належної якості. А це потребує продовження переходу на біологічні та інтегровані методи захисту у рослинництві, відмову від агресивних хімічних методів зі шкідливою побічною дією на навколишнє середовище і здоров’я людини. Людмила Менджул наголосила, що в Україні створені правові, організаційні та економічні передумови для широкого впровадження екологічно безпечних методів захисту рослин.

Заступник начальника відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки Наталія Дмитренко ознайомила присутніх з фітосантарним станом Чернігівщини. Вона розповіла про карантинні організми, присутність яких на території області офіційно підтверджена, про їх значну шкодочинність як для сільськогосподарських культур, так і для здоров’я людини. Повідомила про спричинення регульованими шкідливими організмами негативного екологічного навантаження на довкілля. Також проінформувала про заходи боротьби з карантинними організмами, особливо зосередила увагу на біологічних ліквідаційних методах та на необхідності їх максимального застосування.

Учасники заходу обговорили економічні аспекти біологізації сільськогосподарського виробництва, а також обмінялися практичним досвідом застосування засобів, альтернативних хімічним.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux