а виконання протоколу ДНПК при КМУ №3 від 23.10.2025 про підвищення ефективності використання бюджетних коштів та забезпечення максимального охоплення поголів’я тварин при проведенні протиепізоотичних заходів та формуванні планів протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин Головним управлінням Держпродспоживслужби в Тернопільській області (далі – Головне управління) актуалізувано інформацію щодо кількості тварин, що утримуються їх власниками в населених пунктах.
На початку 2025 року виявлено розбіжності між статистичними даними та фактичним поголів’ям тварин, які утримуються в індивідуальних господарствах населення. Розбіжності у десятки тисяч голів негативно впливають на епізоотичну ситуації в області та несуть значні економічні збитки, неефективний розподіл ресурсів через розрахунки потреб, які обчислюються, опираючись на ці неповні чи неактуальні дані. Це також ускладнює планування та проведення протиепізоотичних заходів та розрахунку матеріального забезпечення для ідентифікації сільськогосподарських тварин.
Головним управлінням ініційовано розгляд даного питання та запропоновано шляхи його виконання. Так, на виконання листа Тернопільської обласної військової адміністрації від 11.09.2025 № 02-9590/12, протоколу №3-2025 від 21.10.2025 засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Тернопільській обласній військовій адміністрації було проведено подвірний обхід індивідуальних домогосподарств в населених пунктах працівниками районних державних лікарень ветеринарної медицини спільно з працівниками районних військових адміністрацій, головами сільських, селищних, міських рад, для актуалізації даних про кількість домашніх тварин, які утримуються їх власниками в населених пунктах. Спільно проведена робота дала змогу оцінити реальний стан поголів’я на території області.
Керівникам територіальних громад слід пам’ятати, що пунктом 8 протоколу ДНПК при КМУ №3 від 23.10.2025 зобов’язано подачу річного звіту про об’єкти погосподарського обліку за формою №6-сільрада сільськими, селищними, міськими радами територіальних громад, на території яких розташовані сільські населені пункти, проводити після узгодження інформації з Головними управлінням Держпродспоживслужби області щорічно, не пізніше 15 січня року, наступного за звітом.
