Програма контролю сирого молока «Молочний модуль»: уповноважені ветеринари Кіровоградської області пройшли навчання
опубліковано 29 лютого 2024 року о 16:05

На базі Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області пройшло онлайн-навчання для фахівців державних установ ветеринарної медицини, які здійснюють відбір зразків на молочно-товарних фермах господарств за програмою контролю сирого молока «Молочний модуль» для доставки його на дослідження до державних лабораторій Держпродспоживслужби. Навчання пройшло з метою підвищення рівня обізнаності фахівців, впровадження нових вимог до якості та безпечності молока та потреби у безперервному моніторингу даних про результати дослідження молока для виконання оператором ринку обов’язку щодо періодичних лабораторних досліджень молока. Долучилися до заходу й керівники районних управлінь та лабораторій Держпродспоживслужби в області.

Лекторами на онлайн-навчанні виступили спеціалісти управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області та Кіровоградської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.

Зокрема начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Руслан Крайносвіт наголосив на значенні впровадження програмного забезпечення «Молочний модуль» у функціонуванні молокопереробної галузі та забезпеченні споживачів якісними та безпечними продуктами тваринного походження. Він наголосив, що впровадження програми контролю сирого товарного молока сприятиме здоров’ю та добробуту населення України, кращій якості продукції, а також сталій торгівлі, створенню робочих місць в молочній галузі.

Заступник начальника управління Світлана Яніцька розповіла про базові зміни в харчовому законодавстві, а саме: про особливості державного контролю виробництва молока та введення його в обіг, переваги користування ІТ-платформою «Молочний Модуль», розробленою для збору та аналізу інформації в рамках реалізації програми періодичної перевірки молока за показниками кількості соматичних клітин та загального бактеріологічного забруднення молока, обов’язковість якої визначена статтею 40 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин».

Директор Кіровоградської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби Анатолій Стойка та завідувач бактеріологічним відділом Олена Кожушко зосередили увагу на організаційних питаннях проведення досліджень молока, зокрема на порядку відбору зразків і лабораторних дослідженнях, продемонстрували інструменти та реактиви для здійснення відбору, ознайомили з порядком заповнення акту відбору зразку сирого молока, відібраного в оператора ринку та надісланого до лабораторії, маркуванням контейнеру для відбору зразка під час відбору зразків за допомогою відрізної етикетки з УІД кодом.

Довідково. «Молочний модуль» – це ІТ-платформа для програми контролю сирого молока врамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG.

Через генерацію та подальший аналіз й обробку результатів лабораторних досліджень платформа «Молочний модуль» допомагає ефективній співпраці операторів ринку з лабораторіями та компетентним органом.

Лише за останні 3 місяці у «Молочному модулі» з Кіровоградської області зареєстровано 7 господарств та 1 лабораторія, а спеціалісти пройшли відповідне навчання з користування програмним забезпеченням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux