Полтавщина: підсумки І кварталу у сфері контролю за регульованими цінами
опубліковано 14 квітня 2023 року о 14:00

Протягом  І кварталу 2023 року спеціалісти відділу контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області здійснили 7 позапланових перевірок суб’єктів господарювання щодо дотримання  вимог порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін. У кожному виявили порушення чинного законодавства.

Проведеними перевірками встановлено  завищення  рівня роздрібних цін на товари, які мають істотну соціальну значущість, а саме: борошно пшеничне вищого сорту, молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці), яйця курячі категорії С1, батон, олію соняшникову рафіновану, в результаті застосування торговельної надбавки в розмірі від 10,1% до 48,5%, замість граничного 10%.

За наслідками проведених перевірок до підприємств-порушників застосовано адміністративно-господарські санкції на загальну суму  116,6 тис. грн. За допущені порушення 7 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності  у вигляді штрафів на загальну суму 12,75 тис. грн., винесено 4 приписи щодо усунення порушень державної дисципліни цін.

За звітний період робота Головного управління була також спрямована на розвиток превентивних інструментів по контролю за цінами та виконання  однією з основних функцій – запобігання порушенням у сфері ціноутворення

Так, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Полтавській області за звітний період,  у складі територіальних робочих груп Лубенського, Миргородського, Кременчуцького та Полтавського   районів, було проведено 110 контрольних заходів з питання дотримання суб’єктами господарювання порядку формування цін на соціально значущі продукти. Порушення порядку формування цін встановлено по 56 суб’єктах господарювання, або 51% від загальної кількості контрольних заходів.

За результатами проведеної роботи ціни були знижені до економічно обґрунтованого рівня за рахунок зниження торговельної надбавки з 72 % до      10 %.

Також, відділом контролю за регульованими цінами Головного управління проводиться  робота з моніторингу цін на лікарські засоби відповідно до Урядової програми «Доступні ліки». Робота спрямована на запобігання порушень державної дисципліни цін на лікарські засоби, з метою створення можливостей для пацієнтів отримувати лікарські засоби за доступними цінами.

За перші 3 місяця 2023 року  проаналізовано 72037 цін на лікарські засоби з питань дотримання законодавства у сфері ціноутворення в рамках  Урядової програми «Доступні ліки» по 637 аптеці.

За звітний період розглянуто 51 звернення громадян з питань ціноутворення на комунальні послуги, продукти харчування та лікарські засоби.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux