Одещина: підсумки роботи в сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини в червні 2023 року
опубліковано 26 липня 2023 року о 16:45

У червні основний масив роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини та контролю у сфері органічного виробництва Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області полягав у своєчасному та оперативному реагуванні на загрози, що виникли внаслідок руйнування греблі Каховської ГЕС 6 червня.

Одразу після катастрофи на Херсонщині з метою забезпечення стабільного епізоотичного стану, Головним управлінням було надіслано листи районним державним адміністраціям, міським, селищним, сільським територіальним громадам Одеської області щодо приведення у відповідність худобомогильників та біотермічних ям до вимог Правил облаштування і утримання діючих (існуючих) худобомогильників та біотермічних ям для захоронення трупів тварин у населених пунктах України. Наступного дня видано розпорядження Головного державного ветеринарного інспектора Одеської області Анжели Ткаченко «Щодо вжиття застережливих заходів, забезпечення стабільного епізоотичного стану, недопущення виникнення та розповсюдження особливо небезпечних хвороб тварин, спалахів гострих кишкових інфекцій та протидії обігу небезпечних, непридатних до споживання харчових продуктів», яким зобов’язало керівників територіальних структурних підрозділів Головного управління, начальників районних (обласної) державних лікарень ветеринарної медицини, директора Одеської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби вжити відповідних заходів реагування.

Активно проводилася роз’яснювальна робота з суб’єктами господарювання щодо дотримання вимог законодавства під час обігу харчових продуктів. Проведено 69 моніторингових обстежень закладів торгівлі з питань обігу риби та морепродуктів.

Надіслано листи до ОТГ щодо проведення комплексних перевірок агропродовольчих ринків на дотримання ветеринарно-санітарних вимог. Проведено комісійні перевірки 56-ти агропродовольчих ринків, за результатами яких органам місцевого самоврядування та адміністраціям ринку направлено листи щодо виявлених порушень та пропозицій по їх усуненню. В Одеській області контроль за обігом харчових продуктів тваринного і рослинного походження на агропродовольчих ринках здійснює 56 державних лабораторій ветсанекспертизи. При проведенні ветеринарно-санітарної експертизи харчових продуктів тваринного та рослинного походження дотримуються вимоги чинного законодавства та проведення ветеринарно-санітарної експертизи. Особлива увага приділялася заходам щодо недопущення в обіг риби свіжої та рибопродуктів дикого вилову з водоймищ, які мають сполучення з Чорним морем. За порушення вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів притягнуто до адмінвідповідальності 415 осіб на суму 25256 грн. Не допущено до реалізації  2671,3 кг (в червні 1624,4 кг) харчових продуктів тваринного  та рослинного походження, зокрема 1350,9 кг риби свіжої, мороженої, солоної та морепродуктів у зв’язку з відсутністю супровідних документів.

Спеціалістами районних управлінь Головного управління спільно з представниками Національної поліції, Управлінням Державного агентства меліорації та рибного господарства, Управлінням розвитку споживчого ринку та захисту прав споживачів Одеської міської ради проводились заходи з недопущення стихійної торгівлі харчовими продуктами, зокрема риби та рибних продуктів.

Продовжується робота з інформування щодо небезпеки стихійної торгівлі харчовими продуктами. Операторам ринку, які здійснюють розведення, вирощування риби у внутрішніх водоймах направлено інформаційні листи про необхідність миттєвого інформування у випадку масової загибелі риби. Станом на 01.07.2023 повідомлень про загибель риби не надходило.

Серед іншого, в межах повноважень здійснено контроль за радіаційною обстановкою на відповідних адміністративно-територіальних одиницях щодо обігу харчових продуктів та кормів. Проведено 204 радіологічні дослідження харчових продуктів та 510 досліджень кормів.

Здійснено 26 позапланових заходів державного контролю, з яких:

  • у сфері безпечності харчових продуктів – 23 (10 - за зверненнями суб’єктів господарювання, 4 - за зверненнями фізосіб, 8 - з метою перевірки виконання суб’єктами господарювання приписів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попередніх заходів державного нагляду (контролю), 1 - за повідомленнями країн, що надійшли через систему швидкого оповіщення RASSF);
  • у сфері ветеринарної медицини – 3 (за зверненнями суб’єктів господарювання). 

Надано адміністративні послуги:

  • зареєстровано в державному Реєстрі потужностей операторів ринку – 119 потужностей;
  • видано 6 експлуатаційних дозволів операторам ринків, що провадять діяльність, яка пов’язана з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження;
  • видано 4 267 ветеринарних документів;
  • зареєстровано 63 ветеринарно-санітарних паспорта пасік з внесенням відповідних даних до Реєстру паспортів пасік.

Експортний потенціал:

  • видано 35 ветеринарних сертифікатів на харчові продукти тваринного походження (загальна кількість вантажу 537,2 т) та 9 сертифікатів здоров’я на харчові продукти нетваринного походження (154,9 т) для подальшого експорту.

Протиепізоотична робота

У червні в Одеській області не виявлено жодних транскордонних (торгових) інфекцій, зокрема африканської чуми свиней, грипу птиці, заразного вузликового дерматиту, ящуру, блутангу, а також особливо небезпечних антропозоонозних захворювань, як-от сибірка, туберкульоз і бруцельоз.

Заплановані на червень поточного року протиепізоотичні заходи виконані:

  • відібрано зразків для лабораторно-діагностичних досліджень - 75 768;
  • проведено щеплень (обробок тварин та птиці) - 1 132 158;
  • надіслано нотифікацій по сказу - 10;
  • надіслано нотифікацій по лейкозу - 5;
  • надіслано нотифікацій по лептоспірозу - 2.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux