Під час онлайн - наради обговорили проблемні питання виробництва та заготівлі молока від корів, які утримуються у господарствах Полтавщини
опубліковано 02 червня 2021 року о 10:52

На базі Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області відбувся онлайн-семінар за участі представників структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області. Під час зібрання обговорили питання видачі довідок про епізоотичне благополуччя виробникам  сирого молока та використання «Молочного модуля» при контролі показників якості та безпечності молочної сировини.

Наталія Катеренчук, головний спеціаліст відділу  безпечності харчових продуктів Управління  безпечності  харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області наголосила, що у харчовому законодавстві зараз відбуваються інтенсивні зміни. Вже декілька років діє Закон України «Про молоко та молочні продукти» із змінами і доповненнями, внесеними Законом України  від 30 листопада 2006 року N 402-V.  Цей Закон визначає правові та організаційні основи забезпечення якості та безпеки молока і молочних продуктів для життя та здоров'я населення і довкілля під час їх виробництва, транспортування, переробки, зберігання і реалізації, ввезення на митну територію та вивезення з митної території України.

Відповідно до статті 9 про «Ветеринарно-санітарні вимоги до виробництва молока, молочної сировини та молочних продуктів» Закону України «Про молоко та молочні продукти» забороняється продаж молока без наявності довідки про епізоотичне благополуччя тварин в господарстві.

Оксана Ісаєва, начальник Управління безпечності харчових  продуктів та ветеринарної медицини Головного управління  Держпродспоживслужби в Полтавській області зазначила: «забезпечення якості та безпечності сирого молока має надважливе значення як для внутрішнього ринку, так і для розширення ринків збуту для українських виробників молочної продукції. Наразі відбувається гармонізація українського законодавства до законодавства ЄС у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів (зокрема, сирого молока) та практичне впровадження норм, що мають на меті забезпечення високого рівня захисту здоров'я людей та інтересів споживачів. Функціонал «Молочного модулю» є надзвичайно важливим  для імплементації нового законодавства».

Максим Діденко, начальник Полтавської обласної державної лікарні ветеринарної медицини розповів алгоритм дій при видачі довідок про епізоотичне благополуччя тварин в господарстві.

Під час конструктивного обговорення ухвалили рішення провести найближчим часом онлайн-семінар для виробників молочної сировини з метою довести  законодавчі вимоги до зацікавлених сторін та обговорити  проблемні питання, які виникають у молочній галузі. 

Нагадаємо,  Пілотний проєкт «Програма контролю сирого молока» реалізовується у чотирьох областях: Харківська, Вінницька, Миколаївська та Полтавська. За фінансування Швейцарії, для чотирьох лабораторій Держпродспоживслужби в пілотних областях, придбали необхідне обладнання та реактиви для проведення лабораторних досліджень сирого молока за показниками: кількість соматичних клітин (КСК), загальне бактеріальне забруднення (ЗБЗ), точка замерзання й відсутність інгібіторів. Також, розробили програмне забезпечення «Молочний модуль» для автоматичного збору результатів досліджень, підрахунку середнього геометричного значення для ЗБЗ та КСК.

Довідково: З початку року для українських виробників молока та молочної продукції було відкрито вже п’ять експортних ринків у таких країнах як Ліван, Лівія, Аргентина, Японія та Кувейт.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux