Переміщення домашніх тварин до країн ЄС не заборонено – спростування «неправдивої» інформації
опубліковано 18 липня 2023 року о 13:31

Під некомерційним переміщенням тварин (а саме – собак, котів і домашніх тхорів (фреток)) розуміють будь-яке переміщення, що не має на меті продаж чи передачу права володіння домашньою твариною, у кількості, що в сумі не перевищує 5 голів.

В мережах інтернет простору поширюється не правдива інформація від комерційного підприємства ТОВ «Петкарго» щодо заборони вивозу тварин з України до Європейського Союзу.

У результаті кропіткої та наполегливої роботи фахівців Держпродспоживслужби були досягнуті домовленості з колегами компетентних органів країн ЄС, що з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну українці мали змогу виїжджати з домашніми тваринами за спрощеними вимогами некомерційного переміщення, які діяли більше року.

На сьогодні країни ЄС відновили вимоги до в’їзду собак, котів і тхорів, які прибувають до країн ЄС разом зі своїми власниками, які діяли до 24 лютого 2022 року. Актуальні вимоги до некомерційного переміщення тварин різних країн світу та контактні дані установ щодо одержання відповідних документів опубліковані на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби.

В пості ТОВ «Петкарго» звучить нечітка інформація щодо визначення «комерційного переміщення», коли не супроводжує домашню тварину власник.

Зазначаємо, що за вимогами країни ЄС некомерційне переміщення домашньої тварини може здійснюватися за 5 днів до або після переміщення власника. У цьому випадку некомерційне переміщення домашньої тварини здійснюється під відповідальність фізичної особи, яка має дозвіл - письмову заяву від власника про здійснення від його імені некомерційного переміщення домашньої тварини.

Головним закликом в пості комерційного підприємства ТОВ «Петкарго» є необхідність розвитку сфери комерційного переміщення тварин з метою продажу чи передачі права володіння домашньою твариною. Держпродспоживслужба висловлює готовність до участі в діалозі щодо врегулювання проблемних питань у розвитку сфери зазначеного бізнесу.

Звертаємо увагу, що однією з вимог Європейського Союзу щодо комерційного переміщення тварин (собак, котів та тхорів) є необхідність походження з підприємств, зареєстрованих компетентним органом. На сьогодні в українському правовому полі не затверджено реєстрацію операторів ринку домашніх тварин та Порядок затвердження зазначених потужностей для цілей експорту, які мають відповідати європейським вимогам.

Відповідно до чинного законодавства України інститути громадського суспільства можуть ініціювати та взяти активну участь у розроблені зазначеної реєстрації та Порядку - для цього необхідно тільки звернутися до міністерства, який формує політику у галузі ветеринарної медицини.

Держпродспоживслужба неодноразово та максимально оперативно здійснює заходи щодо розв'язання проблем з питань некомерційного переміщення та надання допомоги притулкам, а також мініпритулкам.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux