Контроль за цінами в період воєнного стану залишається одним з пріоритетних напрямків роботи Держпродспоживслужби
опубліковано 18 липня 2023 року о 14:32

Протягом І півріччя 2023 року на підставі обґрунтованих звернень громадян Держпродспоживслужбою здійснено 54 позапланові перевірки суб’єктів господарювання з питань дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Під час проведення перевірок порушення встановлені у 48 випадках, що становить 88,9 відсотки від загальної кількості здійснених перевірок.

За результатами проведених перевірок прийнято 48 рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 1,07 млн гривень.

Крім того, складено 23 приписи щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін та приведення цін у відповідність до вимог чинного законодавства, 43 посадові особи притягнуто до адміністративної відповідальності шляхом накладення штрафів на суму 87,2 тис. гривень.

Впродовж шести місяців поточного року за прийнятими рішеннями (в тому числі у попередніх періодах) фактично надійшло до бюджету 3,3 млн гривень. За результатами прийнятих рішень та виданих приписів суб'єктами господарювання повернуто споживачам 1,23 млн гривень.

Також, протягом І півріччя 2023 року фахівці Держпродспоживслужби 8 разів залучались органами місцевого самоврядування до участі у розгляді розрахунків тарифів.

За результатами проведеної роботи, внаслідок зменшення розмірів планованих та затверджених тарифів на житлово-комунальні послуги Держпродспоживслужбою попереджено обрахування споживачів на загальну суму 25,76 млн гривень у розрахунку на річні обсяги надання послуг.

Крім того, на підставі актів територіальних органів ДПС про результати фактичних перевірок за дотриманням платниками податків вимог законодавства щодо встановлених державою фіксованих цін, граничних цін та граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) Держпродспоживслужбою винесено 18 рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій за порушення вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на загальну суму 1,01 млн гривень.

Так, з метою забезпечення цінової стабільності та стримування інфляційних процесів у країні, Держпродспоживслужбою вживаються заходи щодо запобігання порушенням у сфері ціноутворення, забезпечення встановлення економічно обґрунтованих цін, а також недопущення їх безпідставного та неконтрольованого зростання на споживчому ринку.

на фото - гаманець, чашка кави і багато купюр по 200 гривень в руках
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux