Особливості перевірки овочів на нітрати - розповідає Черкаської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби
опубліковано 03 червня 2024 року о 09:43

Чи безпечні овочі продають у Черкасах – перевірили кореспонденти Суспільного.

Ми придбали помідори, огірки, капусту, листя салату і кабачки у різних продавців. Овочі віднесли на експертизу в лабораторію. Поки овочі перевіряли, провідна фахівчиня хіміко-токсикологічного відділу Черкаської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби Людмила Гладка розповіла про особливості перевірки на нітрати. З її слів, нітрати не можливо побачити "на око" а результат в лабораторії буде через пів години.

Як нітрати потрапляють до ранніх овочів?

Часто — через підживлення рослин мінеральними добривами. А один із факторів того, що вони накопичуються у коренеплоді, зокрема, і картоплі, буряку, інших овочах та фруктах – це надмірне використання хімічних добрив. Деякі виробники таким чином хочуть пришвидшити ріст рослин та збільшити їх врожайність.

Чи залежить кількість нітратів від того, де росте рослина: в теплиці чи у відкритому ґрунті?

Так. У теплиці рослини ростуть в закритому ґрунті, тому піддаються більшому пливу міндобривами. Рослина не отримує достатньої кількості енергії від сонця і після внесення мінералів у ґрунті збільшується концентрація нітратів.

Ми взяли для перевірки молоду капусту, листя салату, кабачки, помідори і огірки. Для них однакова кількість гранично допустимої концентрації нітратів?

Ні, вона різна і варіюється залежно від виду овочів. Міністерство охорони здоров'я встановило найвищі норми вмісту нітратів для листкових овочів. Це шпинат, рукола, салат, капуста. Для помідорів, для огірків і кабачків це нижчі рівні.

З вашого досвіду, у яких овочах найчастіше фіксуєте перевищення?

У листкових, салатах. Але бувають випадки, що і в буряку або моркві є велика концентрація.

Чи бувають екологічно чисті зразки?

Мабуть, бувають, але це потрібно вирощувати їх у чистих зонах, закритих від внесення хімічних добрив.

Якщо споживати овочі без перевірки, що може статися, якщо вони містять нітрати?

Найперші симптоми отруєння нітратами проявляються з боку кишково-шлункового тракту і розносяться по організму. Можуть бути головний біль, запаморочення, нудота.

Чи зменшується концентрація нітратів під час термічної обробки?

Так, зменшується, але одночасно з цим зменшується і кількість вітамінів, які містяться у овочах і фруктах.

З якою періодичністю ваші співробітники перевіряють продукцію на ринку на вміст нітратів?

Наші колеги на ринках перевіряють кожну партію фруктів та овочів, які йдуть на продаж. Вони відбирають зразки і видають експертні висновки. Якщо продукти не відповідають встановленим нормам, вони не йдуть на реалізацію, а відбраковуються.

Тобто навіть якщо один овоч був з перевищеним вмістом нітратів, то вся партія бракується?

Так, якщо ці овочі зібрані в одному місці, у короткий проміжок часу, це можна вважати однією партією. І якщо один не відповідає нормам, то бракують усю партію.

Крім експертизи в лабораторії, чи є альтернативний метод для того, щоб перевірити овочі на вміст нітратів в домашніх умовах?

Так, зараз на ринку є дуже багато експрес-тестів або портативних приладів, за допомогою яких в домашніх умовах можна визначити вміст нітратів. Але ж все-таки варто довіряти акредитованим лабораторіям, які мають перевірене обладнання і на яке є сертифікати калібрування.

Тобто до вас може звернутися кожен, хто хоче перевірити овочі?

Так. Постачальник овочів, який хоче перевірити, звертається у відділ реєстрації зразків і там оформляють всі відповідні документи. Потім цей зразок надходить до нас у лабораторію для дослідження.

Скільки з початку року було експертиз і які їх результати?

У Черкасах з початку року провели 433 експертизи. З них виявили дев'ять перевищень по нітратах.

Де ви радите купувати сезонні овочі для того, щоб вони були безпечними і перевіреними?

На встановлених ринках, де є акредитовані лабораторії, які перевіряють ці овочі, щоб бути впевненими в тому, що вони пройшли перевірку.

Поки тривала розмова, лаборанти провели дослідження листя салату, кабачків, помідорів, огірків і капусти, які придбали журналісти. Перевищення нітратів у цих овочах не зафіксували.


Джерело інформації: інформаційне інтернет-видання"Суспільне. Черкаси" за посиланням


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux