Чи безпечні овочі продають у Черкасах – перевірили кореспонденти Суспільного.
Ми придбали помідори, огірки, капусту, листя салату і кабачки у різних продавців. Овочі віднесли на експертизу в лабораторію. Поки овочі перевіряли, провідна фахівчиня хіміко-токсикологічного відділу Черкаської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби Людмила Гладка розповіла про особливості перевірки на нітрати. З її слів, нітрати не можливо побачити "на око" а результат в лабораторії буде через пів години.
Часто — через підживлення рослин мінеральними добривами. А один із факторів того, що вони накопичуються у коренеплоді, зокрема, і картоплі, буряку, інших овочах та фруктах – це надмірне використання хімічних добрив. Деякі виробники таким чином хочуть пришвидшити ріст рослин та збільшити їх врожайність.
Так. У теплиці рослини ростуть в закритому ґрунті, тому піддаються більшому пливу міндобривами. Рослина не отримує достатньої кількості енергії від сонця і після внесення мінералів у ґрунті збільшується концентрація нітратів.
Ні, вона різна і варіюється залежно від виду овочів. Міністерство охорони здоров'я встановило найвищі норми вмісту нітратів для листкових овочів. Це шпинат, рукола, салат, капуста. Для помідорів, для огірків і кабачків це нижчі рівні.
У листкових, салатах. Але бувають випадки, що і в буряку або моркві є велика концентрація.
Мабуть, бувають, але це потрібно вирощувати їх у чистих зонах, закритих від внесення хімічних добрив.
Найперші симптоми отруєння нітратами проявляються з боку кишково-шлункового тракту і розносяться по організму. Можуть бути головний біль, запаморочення, нудота.
Так, зменшується, але одночасно з цим зменшується і кількість вітамінів, які містяться у овочах і фруктах.
Наші колеги на ринках перевіряють кожну партію фруктів та овочів, які йдуть на продаж. Вони відбирають зразки і видають експертні висновки. Якщо продукти не відповідають встановленим нормам, вони не йдуть на реалізацію, а відбраковуються.
Так, якщо ці овочі зібрані в одному місці, у короткий проміжок часу, це можна вважати однією партією. І якщо один не відповідає нормам, то бракують усю партію.
Так, зараз на ринку є дуже багато експрес-тестів або портативних приладів, за допомогою яких в домашніх умовах можна визначити вміст нітратів. Але ж все-таки варто довіряти акредитованим лабораторіям, які мають перевірене обладнання і на яке є сертифікати калібрування.
Так. Постачальник овочів, який хоче перевірити, звертається у відділ реєстрації зразків і там оформляють всі відповідні документи. Потім цей зразок надходить до нас у лабораторію для дослідження.
У Черкасах з початку року провели 433 експертизи. З них виявили дев'ять перевищень по нітратах.
На встановлених ринках, де є акредитовані лабораторії, які перевіряють ці овочі, щоб бути впевненими в тому, що вони пройшли перевірку.
Поки тривала розмова, лаборанти провели дослідження листя салату, кабачків, помідорів, огірків і капусти, які придбали журналісти. Перевищення нітратів у цих овочах не зафіксували.
Джерело інформації: інформаційне інтернет-видання"Суспільне. Черкаси" за посиланням.