Харчування дітей в дитячих садочках, школах, санаторіях тощо є одним із важливих аспектів збереження дитячого здоров’я та формування корисних звичок. За безпечність та якість такого харчування, згідно вимог законодавства, відповідають оператори ринку, що здійснюють організацію харчування дітей в закладах освіти та оздоровлення.
Держпродспоживслужба нагадує, що відповідно до статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані:
Стосовно закладів освіти, оздоровлення та відпочинку, в яких організовано харчування шляхом приготування та реалізації готових страв власного виробництва, керівник такого закладу самостійно затверджує примірне чотиритижневе сезонне меню за погодженням з територіальним органом Держпродспоживслужби (крім випадків, коли використовується меню, рекомендоване Міністерством охорони здоров’я України (МОЗ)), а також щоденне меню-розклад. У разі наявності організовує роботу буфету та затверджує його асортимент з урахуванням встановлених МОЗ вимог до організації харчування, переліку харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та торговельних апаратах у закладах загальної середньої освіти, відповідно до пункту 19 розділу «Організація харчування» Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 (далі – Порядку).
Звертаємо увагу, що пунктом 47 Порядку регламентовано, що у закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку заборонено замовляти та використовувати/реалізовувати:
Також не допускається використання молока без кип’ятіння, сиру кисломолочного сметани без термічної обробки. Забороняється виготовлення кислого молока “самоквасу”, холодців, м’ясних і рибних салатів, холодників, паштетів, зельців, форшмаку, виробів у фритюрі, макаронів “по-флотськи” із сиром м’яким, сиром кисломолочним або м’ясом, млинців із сиром м’яким, сиром кисломолочним або м’ясом, кремів, морсів, напоїв із штучними барвниками, ароматизаторами та підсолоджувачами.