Основні питання у сферах бджільництва та застосування засобів захисту рослин обговорили з пасічниками та аграріями Кропивницького району
опубліковано 20 лютого 2023 року о 14:29

Фахівці Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби в області провели цикл семінарів-нарад з актуальних питань для пасічників та аграріїв Долинської, Бобринецької, Устинівської, Олександрівської, Новгородківської, Компаніївської та Кропивницької територіальних громад. Під час спілкування з бджолярами та представниками сільськогосподарських підприємств фахівці Держпродспоживслужби у сферах ветеринарної медицини, санітарного законодавства та фітосанітарної безпеки торкнулися питань запобігання масового отруєння бджіл при застосуванні засобів захисту рослин, недопущення порушень законодавства у галузі бджільництва та при роботі з пестицидами, порядку реєстрації пасіки та видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки.

На заключній зустрічі з пасічниками та аграріями Кропивницького району (с. Бережинка, с. Аджамка, с. Катеринівка, с. Великосеверинівка та с. Соколівка) виступив начальник Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби Віктор Заброда. Він звернув увагу на звернення власників пасік протягом 2020-2022 років щодо масового отруєння бджолосімей після обробки угідь, де вирощувався ріпак. Ступінь ураження сімей після отруєння була різною, однак деякі власники втратили майже всі бджолосім’ї.

Доповідач зазначив, що наразі на території Кропивницького району зареєстровано як операторів ринку харчових продуктів 1 629 фізичних осіб, що здійснюють розведення бджіл та виробництво бджолиного меду. Ветеринарно-санітарні паспорти видано на 1 646 пасік, на яких утримується 93 824 бджолосім’ї. Також діяльність здійснюють два суб’єкти господарювання з гуртового продажу меду та один суб’єкт господарювання з виробництва вощини.

З метою здійснення обліку пасік та лікувально-профілактичних заходів на кожну пасіку видається ветеринарно-санітарний паспорт. Про це розповів начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Кропивницького районного управління Вадим Тимчур. Видача паспорта пасіки

здійснюється в день звернення за заявою про видачу паспорта пасіки, що подається до територіального органу Держпродспоживслужби. Також пасіка підлягає реєстрації в органах місцевого самоврядування. Таким чином органи місцевого самоврядування і, відповідно, агровиробники знатимуть про пасічника та його господарство.

Після цього потрібно звернутися до районної державної лікарні ветеринарної медицини для проведення епізоотичного обстеження пасіки. Начальник Кропивницької районної державної ветлікарні Віталій Тєльний зазначив, що ветеринарні фахівці проводять відбір зразків для лабораторних досліджень та з’ясовують загальний епізоотичний стан пасіки.

Випадки масової загибелі бджіл можуть трапитися через недотримання санітарних норм і правил транспортування, зберігання та застосування засобів захисту рослин. Тож аграріям необхідно чітко дотримуватись вимог чинного законодавства щодо застосування пестицидів та агрохімікатів під час обробок земельних ділянок. На цьому наголосили фахівці Держпродспоживслужби у сферах фітосанітарної безпеки (Олена Хитрук) та санітарного законодавства (Тамара Третяк). Доповідачі закликали аграріїв:

  • купувати пестициди та агрохімікати тільки в спеціалізованих магазинах, де є всі необхідні дозвільні документи, торгівля повинна проводитись тільки фасованими, герметично упакованими препаратами;
  • застосовувати пестициди для захисту зелених насаджень в межах населеного пункту тільки з 22:00 до 07:00 за допомогою ранцевого обприскувача. За межами населеного пункту всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках;
  • роботи необхідно проводити в безвітряну погоду. При швидкості вітру більше 4 м/с обприскування не допускається;
  • не слід проводити обприскування в денний час, жаркі години, проти вітру, під час сильного вітру, під час або відразу після дощу;
  • перед проведенням обробок об’єктів, розташованих в межі або поблизу населених пунктів, необхідно встановити попереджувальні знаки у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, та не менше ніж за дві доби до початку робіт оповістити населення про проведення робіт і строки, протягом яких забороняється перебування в обробленій зоні.

Фахівці наголосили на тому, що допускати до роботи з пестицидами і агрохімікатами дозволено лише тих працівників, які мають відповідне посвідчення та висновок медичної комісії.

В ході проведення циклу семінарів-нарад присутні пасічники та представники сільськогосподарських підприємств мали змогу обговорити з фахівцями проблемні питання діяльності, отримати консультації та рекомендації. Також для всіх учасників підготували інформаційні листівки.

На фото зображені учасники заходу. На фото зображені учасники заходу. На фото зображені учасники заходу. На фото зображені учасники заходу.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux