Держпродспоживслужба Одещини започаткувала низку семінарів-практикумів для спеціалістів державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи ринків області
опубліковано 20 лютого 2023 року о 14:17

Перший семінар, що відбувся на базі Одеської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, був присвячений трихінельозу (Trichinellosis) та сибірці (Anthrax), їх діагностиці та ветеринарно-санітарним заходам.

Кожний ветеринар скаже, що одне з головних правил для попередження зараження зооантропонозами (хворобами, що є загальними для тварин та людей), – це купувати м’ясо та м’ясопродукти тільки на спеціалізованих ринках і в магазинах, де вони пройшли ветеринарний контроль, який підтверджує їх якість та безпеку. Якість самого ветеринарного контролю (комплексу санітарно-гігієнічних досліджень продуктів тваринництва, експертизи продуктів та надання обґрунтованого висновку про їх санітарний стан) залежить від практики, знань та професіоналізму, які ніколи не пізно розвивати та вдосконалювати.

Саме з цією метою в Одеській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби зібрали фахівців державних лабораторій ветсанекспертизи ринків Одеси та області. Завідувач паразитологічним відділом з іхтіопатологією Олексій Нєдов та завідувачка бактеріологічним відділом Світлана Колосовська докладно та ілюстративно доповіли про етіологію, ланцюги зараження, клінічні форми трихінельозу та сибірки, нагадали про алгоритм дій під час діагностики, а також про ветеринарно-санітарні заходи при підозрі на сибірку в умовах держлабораторій ринків (з боку спеціалістів лабораторії та адміністрації ринку). 

Однак, більшу зацікавленість викликали практичні техніки з підготовки матеріалу для дослідження на трихінельоз (трихінелоскопія свинячої туші), а також дослідження на сибірку за допомогою мікроскопії мазків з вихідного умовно патологічного матеріалу за кількома методами. 

Директор Одеської регіональної Державної лабораторії Держпродспоживслужби Сергій Онищенко зауважив, що семінар організований для забезпечення професійної компетентності спеціалістів лабораторій. Це, з одного боку, навчання, з іншого – певна перевірка знань та навичок співробітників. На запитання Онищенка, чи може проводити такі семінари онлайн, пролунала одностайна відповідь: краще зустрічатися і практикуватися офлайн. 

А взагалі-то – треба активно розвивати взаємодію державних ветлабораторій ринків із Одеською регіональною державною лабораторією, і не тільки тому, що у останньої краща база для лабораторних досліджень (випробувань), яка постійно оновлюється, а ще й тому, що працює коло однодумців, єдина команда у складі Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, яка не один рік демонструє плідні результати роботи, забезпечуючи продовольчу безпеку України.  


На малюнку учасники семінару в білих халатах дивляться слайд із зображенням дикого кабана. На малюнку зображені люди в білих халатах, що працюють з мікроскопом На малюнку зображено проведення лабораторних дослідів
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux