Оперативне повідомлення щодо фітосанітарного стану сільськогосподарських рослин в господарствах Житомирської області станом на 30 березня 2023 року
опубліковано 31 березня 2023 року о 09:20

Фенологія культур.

  Озимі зернові –  відновлення вегетації        Ярі зернові – протруювання насіння      

  Озимий ріпак –  відновлення вегетації          Б/трави – відростання                                                                                                                                                                

  Сад – набухання, розпускання – бруньок           

На кінець ІІІ декади березня місяця спостерігалося різке погіршення погодних умов. Агрометеорологічні умови відзначилась різким переходом з сонячної теплої  погоди на хмарну, морозну погоду  з опадами дощу, мокрого снігу, хуртовиною. Вітер Північно-Західного напрямку 8-12м/с, з поривами до 25м/с. Показники температури повітря фіксувались на позначці термометра  вдень від  -4…+17°С (23-26.03.,  t +12…+17°С;  28-29.03.,  t  +1…-3°С),  вночі від  -3…+10°С(23-26.03.,  t +7…+10°С;  28-29.03.,  t  +2…-3°С).   

Середня температура ґрунту на глибині 10см. складала +3…+6°С . Сніговий покрив до 6 см. товщиною. Ґрунтовий покрив талий, на не засніжених місцях пришерхлий, подекуди незначне промерзання до 1-2 см. Протягом першої половини третьої декади березня тривала вегетація зимуючих культур, відмічалось відростання багаторічних трав. Проте в подальшому, під кінець третьої декади при зниженні температурного режиму в окремі дні  вегетація рослин відбувалась переважно в денні години, наразі припинилась. На поверхні ґрунту та в повітрі спостерігались заморозки інтенсивністю -2…-3°С.

Мінусові показники температури повітря до -3°С, які спостерігалися протягом двох діб (28.-29.03.) та за прогнозами спостерігатимуться ще наступної доби були не тривалими, загрози пошкодженню чи загибелі посівів озимих культур не становили. 

Запаси продуктивної вологи  в ґрунті були оптимальні: у метровому шарі ґрунту під озимими зерновими культурами на занижених місцях рельєфу полів містилось  265мм. продуктивної вологи, в 50см. шарі ґрунту містилось 140мм. продуктивної вологи, накопичення вологи в ґрунті продовжується, подекуди, переважно на занижених місцях рельєфу полів на посівах озимих культур спостерігається притерта льодова кірка.

В теплі та сонячні дні обстежено 250га площ озимих зернових. Виявлено гессенську та шведські мухи 1-2 екз/м². Кореневими  гнилями  уражено 6% рослин загальна площа ураження 12%. Септоріозом,  уражено 8% рослин, загальна площа ураження 10%. Борошнистою росою уражено 15% рослин, загальна площа ураження 19%.

З підвищенням температури та відновленням весняної вегетації  на озимих ріпаках також активно починають розвиватись хвороби. Бактеріозом коренів уражено 5% рослин.  Борошнистою росою 7% рослин, загальна площа ураження 14%. Альтернаріозом  10% рослин з розвитком хвороби 0,3%.,загальна площа ураження 16%. Переноспорозом уражено 5% рослин, загальна площа ураження 8%

Вже розпочали своє живлення і шкідники у весняному саду. Виявлено бруньковий довгоносик 0,5-1 екз/погоний метр гілки. На площах полуниці шкодять личинки травневого хруща 1-3 екз/м². 

Погодні умови (опади дощу, мокрого снігу з дощем) не сприяли розповсюдженню  мишоподібних гризунів.  Чисельність та ступінь пошкодження рослин гризунами на посівах озимих культур та багаторічних трав встановити не було можливим, не сприяли погодні умови.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux