Оновлена інформація стосовно проведених заходів з питання посилення контролю за системами водопостачання та водовідведення населених пунктів станом на 24.06.2021
опубліковано 24 червня 2021 року о 15:05

Працівниками територіальних органів Держпродспоживслужби активно проводиться робота із органами місцевої влади та власниками систем централізованого водопостачання, водовідведення щодо організації комісійних перевірок, посилення виробничого лабораторного контролю за якістю питної води, якістю очистки стічних вод, забезпечення необхідного запасу реагентів, засобів знезараження тощо.

За інформацією територіальних органів станом на 24 червня 2021 року під наглядом Держпродспоживслужби знаходиться 63516  об’єктів водопостачання, у тому числі 10315 об’єктів централізованого і 53201 об’єкт нецентралізованого водопостачання, та 1976 об’єктів водовідведення.

Станом на 24 червня 2021 року здійснено 5920 комісійних перевірок об’єктів водопостачання, зокрема 1585 об’єктів централізованого та 4335 об’єктів нецентралізованого водопостачання. 

Під час здійснення перевірок на предмет дотримання вимог санітарного законодавства порушення встановлено на 3096 (52,3 %) об’єктах, у тому числі на 971 (61,3 %) об’єкті централізованого водопостачання та 2126 (49%) об’єктах нецентралізованого водопостачання.

За результатами перевірок на 172 об’єктах водовідведення, порушення встановлено на 85 (49,4 %).

Відповідно до укладених договорів здійснюється відбір та дослідження проб води питної за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

Станом на 24 червня 2021 року досліджено 8217 проб питної води централізованого водопостачання, у тому числі за результатами відомчого контролю, не відповідало гігієнічним нормативам 341 проба (3,9 %). Досліджено за мікробіологічними показниками - 2273 проби, відхилення склало 3,9 %, та за санітарно-хімічними показниками - 6281 пробу, відхилення від гігієнічних норм склало 4,4 %.

Із джерел нецентралізованого водопостачання досліджено 870 проб води питної, відхилення встановлено у 203 пробах (23,3 %), зокрема за санітарно-хімічними показниками не відповідало 23,9 % проб, за мікробіологічними показниками – 20,8 %.

За результатами здійснених заходів державного нагляду (контролю) на підставі встановлених порушень санітарного законодавства територіальними органами Держпродспоживслужби ініційовано 177 засідань комісій ТЕБ та НС, направлено 897 приписів, пропозицій, рекомендаційних листів тощо, накладено 147 штрафів на суму 95379 грн.

За результатами обстеження фахівцями Держпродспоживслужби у Харківській області до правоохоронних органів передано одну справу.

 Основними порушеннями на об’єктах централізованого водопостачання залишаються такі: порушення облаштування та організації зон санітарної охорони артсвердловин; зношеність обладнання та мереж; відсутність виробничого лабораторного контролю води, яка надходить у водопровідну мережу; не проводиться профілактична промивка та дезінфекція водопровідних споруд; відсутні паспорти радіаційної безпеки на артезіанські свердловини; порушується періодичність проходження медичних оглядів персоналом та проведення відомчого лабораторного контролю якості питної води; відсутність засобів індивідуального захисту у працівників водоочисних споруд тощо.

 На переважній більшості об’єктів нецентралізованого водопостачання не проводиться щорічне планове обстеження колодязів, їх чищення, дезінфекція та знезараження питної води, не здійснюється періодичний контроль безпечності та якості питної води, відсутні санітарні паспорти, не визначений балансоутримувач.

Для усунення порушень, виявлених у ході обстежень, на адресу органів місцевого самоврядування, балансоутримувачам направляються пропозиції щодо вжиття заходів реагування та доведення об’єктів нецентралізованого питного водопостачання до нормативних вимог.

Керівниками територіальних органів Держпродспоживслужби посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів. Робота в даному напрямку продовжується.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux