Одещина: Держпродспоживслужба вживає заходи з термінового реагування на наслідки катастрофи, спричиненої руйнуванням Каховської ГЕС
опубліковано 15 червня 2023 року о 17:44

У зв’язку з надзвичайною ситуацією, що склалася на дамбі Каховської ГЕС на р. Дніпро в Херсонській області, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області вжито низку першочергових застережливих заходів із забезпечення стабільного епізоотичного стану, недопущення виникнення та розповсюдження особливо небезпечних хвороб тварин, спалахів гострих кишкових інфекцій та протидії обігу небезпечних, непридатних до споживання харчових продуктів.

Проводиться моніторинг епізоотичної ситуації. Станом на 14.06.2023 року органами місцевого самоврядування вжито заходи поводження з п’ятьма трупами тварин: косулі, двох оленів, корови та дикої птиці. По всіх випадках виїжджали спеціалісти ветеринарної медицини, проведені епізоотичні обстеження.

З метою оперативного реагування на ризики виникнення епідускладнень, Головним управлінням надіслано листи райдержадміністраціям, міським, селищним, сільським територіальним громадам Одеської області щодо забезпечення виконання повноважень у галузі водопостачання (експлуатація об’єктів централізованого і нецентралізованого водопостачання, контроль за якістю питної води), дотримання мінімальних вимог щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення в місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, в укриттях, центрах гуманітарної допомоги, в закладах освіти та пришкільних таборах.

Спільно з представниками органів місцевого самоврядування проведено обстеження шістьох худобомогильників та трьох біотермічних ям. Органам місцевого самоврядування надано пропозиції щодо приведення худобомогильників та біотермічних ям в належний стан відповідно до Правил облаштування і утримання діючих (існуючих) худобомогильників та біотермічних ям для захоронення трупів тварин у населених пунктах України.

Посилено контроль за виконанням заходів проти сибірки. Проводиться аналіз проведення профілактичних щеплень сприйнятливого поголів’я тварин проти сибірки. Першочергова увага приділяється тваринам, що утримуються (випасання, здійснення водопою) в господарствах усіх форм власності поблизу водойм. Забезпечено 100% виконання запланованих досліджень ґрунту на сибірку у поточному році.

Надіслано листи до об’єднаних територіальних громад щодо проведення комплексних перевірок агропродовольчих ринків на дотримання ветеринарно-санітарних вимог. Вже проведено комплексні перевірки чотирьох агропродовольчих ринків на території Одеського району, а також  двох ринків Білгород-Дністровського району (ДП «Татарбунарський сількогосподарський ринок» РСС, «Саратський ринок райспоживспілки»). Порушень вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів не виявлено.

В Одеській області контроль за обігом харчових продуктів тваринного і рослинного походження на агропродовольчих ринках здійснює 56 державних лабораторій ветсанекспертизи. При проведенні ветеринарно-санітарної експертизи харчових продуктів тваринного та рослинного походження дотримуються вимоги чинного законодавства, приділяється особлива увага вжиттю заходів з недопущення в обіг риби свіжої та рибопродуктів дикого вилову з водоймищ, які мають сполучення з Чорним морем. За порушення вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів притягнуто до адмінвідповідальності 87 осіб на суму 5202, 00 грн. Не допущено до реалізації 200,4 кг риби свіжої, мороженої, солоної, в зв’язку з відсутністю супровідних документів.

Створено робочі групи на місцях з координації дій та щоденного моніторингу впливу надзвичайної ситуації, особливо уздовж берегової лінії  Чорного моря. Станом на поточну дату, зазначені групи створенні на території Одеського, Ізмаїльського та  Білгород-Дністровського районів Одеської області.

Забезпечено взаємодію з ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» та щоденне інформування з питань моніторингу об’єктів довкілля, факторів середовища життєдіяльності людини, зокрема за показниками безпечності та якості води питної, морської та річкової. У разі встановлення невідповідності нормативним вимогам проб води, органам влади та експлуатуючим службам водопровідного господарства направляються пропозиції щодо проведення термінових заходів з дотримання технологічного видобутку, доочищення, знезараження та транспортування до споживачів питної води гарантованої якості, усунення причин, що призвели до її забруднення, проведення контрольних досліджень. Встановлено контроль за їх виконанням.

За результатами виробничого контролю безпечності та якості питної і річкової води, води об’єктів та мереж ТОВ «Інфокс» філія «Інфоксводоканал» відхилень від вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» не встановлено. 

Відповідно до вимог законів України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб» на адреси керівників водопровідного господарства направлено пропозиції щодо забезпечення посиленого режиму експлуатації водопровідних споруд та мереж у відповідності до технологічних регламентів по видобутку, доочищення, знезараження та транспортування до споживачів питної води гарантованої якості, проведення виробничого лабораторного контролю якості та безпечності питної води і у місцях водозаборів, забезпечення нормативним запасом реагентів, знезаражуючих засобів і реактивів для очищення та знезараження питної води.

З метою створення в закладах дошкільної освіти та таборах відпочинку для дітей безпечних умов перебування, дотримання протиепідемічних заходів, організації питного режиму, дотримання технології приготування страв, створення умов для дотримання дітьми та працівниками правил особистої гігієни, запобігання спалахів гострих  інфекційних хвороб, харчових отруєнь спеціалістами відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління щоденно проводяться моніторингові обстеження.

Станом на 14.06.2023 обстежено майже всі працюючі заклади дошкільної освіти (109) та 79 таборів відпочинку для дітей. У всіх перевірених закладах забезпечено безперебійне водопостачання. Дослідження питної води проводиться територіальними підрозділами ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України». Питний режим організовано за рахунок бутильованої води промислового виробництва в індивідуальних пляшках та кип’яченої води, яка змінюється кожні дві години. Створено запас деззасобів.

Спалахів, пов’язаних з водним шляхом передачі, на території Одеської області станом на 14.06.2023 не зареєстровано.

Крім того, з метою недопущення необґрунтованого зростання роздрібних цін на воду питну, яка реалізовується в торговельних мережах міста Одеси та районів Одеської області, спеціалістами Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами негайно проводиться моніторинг роздрібних цін на воду питну в найбільш розгалужених торговельних мережах області, в яких придбаває товари переважна більшість споживачів, - це супермаркети Сільпо, Таврія, Копійка, АТБ, Два шага, Точка, Ідеал, Метро, Епіцентр, Обжора. Також ціновими спостереженнями охоплено аптечні заклади, в яких здійснюється роздрібна торгівля водою питною. У разі встановлення фактів необґрунтованого підвищення роздрібних цін на зазначений товар будуть вжиті вичерпні заходи для стабілізації цінової ситуації на воду питну.

Додамо, що забезпечено щоденне взаємоінформування між Головним управлінням та Департаментом екології та природних ресурсів Одеської облдержадміністрації щодо відповідного моніторингу ситуації.

Одним з прикладів взаємодії став спільний брифінг в Media Center Ukraine - Odesa начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини та контролю у сфері органічного виробництва Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, головного державного ветеринарного інспектора Одеської області Анжели Ткаченко, директора департаменту екології та природних ресурсів Одеської обласної державної адміністрації Павла Булановича, начальника відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екоінспекції Південно-Західного округу Миколи Слізовського.

на фото учасники брифінгу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux