Черкащина: на ринках Уманя Держпродспоживслужбою не допущено до реалізації 86 кг неякісної рибної продукції
опубліковано 15 червня 2023 року о 17:54

Техногенна катастрофа, пов’язана з підривом дамби Каховської гідроелектростанції, створила реальну загрозу санітарно-епідемічному благополуччю на підтоплених територіях та по всій Україні, призвела до значної загибелі водних біоресурсів. Не виключена проблема незаконної реалізації, особливо в умовах стихійної торгівлі, загиблої риби. 

Споживання та переробка загиблої риби на консерви, її соління, сушіння, копчення може призвести до харчових отруєнь, таких як ботулізм та викликаних небезпечними хімічними речовинами особливо небезпечних хвороб – холери та інших інфекційних і паразитарних хвороб.

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя, продовольчої безпеки працівниками Уманського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області проведено моніторингові відвідування 8 ринків Уманщини, проаналізовано діяльність лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи Уманської районної державної лабораторії Держпродспоживслужби, надано рекомендації рибопереробним підприємствам, підприємствам ресторанного господарства, торгівлі, керівникам ринків, органам місцевого самоврядування.

За результатами моніторингових відвідувань встановлено, що продаж риби здійснюють місцеві реалізатори, риба виловлена в орендованих водоймах, проведені дослідження води водойм та риби на весняну веремію.

З початку року в Уманському районі проведено 1521 ветеринарно-санітарну експертизу риби, виявлено 14 невідповідностей за органолептичними показниками на ринках міст Умань та Жашків. До реалізації не допущено 86 кг риби. Стихійна торгівля риби не виявлена.

Також установлено, що в заклади торгівлі, ресторанного господарства, МПП «Агропромресурси», гуманітарні склади прісноводна риба та рибопродукти із затоплених територій не надходили.

З метою збереження життя і здоров’я людей рекомендуємо:

  • при виникненні будь-якої підозри щодо якості рибної продукції звертатися в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринках;
  • ознайомлюватись з експертними висновками на партії живої риби, товаро-транспортними накладними на рибопродукти: солену, копчену, в’ялену, сушену рибу, рибні консерви, пресерви;
  • звертати увагу на стан живої риби, яка реалізується на ринках;
  • не купувати рибні консерви домашнього виготовлення;
  • не купувати рибу у невстановлених місцях/місцях стихійної торгівлі.
на фото сира риба
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux