Техногенна катастрофа, пов’язана з підривом дамби Каховської гідроелектростанції, створила реальну загрозу санітарно-епідемічному благополуччю на підтоплених територіях та по всій Україні, призвела до значної загибелі водних біоресурсів. Не виключена проблема незаконної реалізації, особливо в умовах стихійної торгівлі, загиблої риби.
Споживання та переробка загиблої риби на консерви, її соління, сушіння, копчення може призвести до харчових отруєнь, таких як ботулізм та викликаних небезпечними хімічними речовинами особливо небезпечних хвороб – холери та інших інфекційних і паразитарних хвороб.
З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя, продовольчої безпеки працівниками Уманського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області проведено моніторингові відвідування 8 ринків Уманщини, проаналізовано діяльність лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи Уманської районної державної лабораторії Держпродспоживслужби, надано рекомендації рибопереробним підприємствам, підприємствам ресторанного господарства, торгівлі, керівникам ринків, органам місцевого самоврядування.
За результатами моніторингових відвідувань встановлено, що продаж риби здійснюють місцеві реалізатори, риба виловлена в орендованих водоймах, проведені дослідження води водойм та риби на весняну веремію.
З початку року в Уманському районі проведено 1521 ветеринарно-санітарну експертизу риби, виявлено 14 невідповідностей за органолептичними показниками на ринках міст Умань та Жашків. До реалізації не допущено 86 кг риби. Стихійна торгівля риби не виявлена.
Також установлено, що в заклади торгівлі, ресторанного господарства, МПП «Агропромресурси», гуманітарні склади прісноводна риба та рибопродукти із затоплених територій не надходили.
З метою збереження життя і здоров’я людей рекомендуємо: