Відповідно до листа Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, враховуючи надзвичайну ситуацію, що склалася внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС та загибелі риби у великих обсягах, з метою недопущення виникнення токсикоінфекцій серед населення небезпечною рибою, яка може бути перероблена недобросовісними виробниками і при споживанні якої можуть виникнути харчові отруєння, зокрема ботулізм – дуже небезпечного і в багатьох випадках смертельного захворювання, Новгород-Сіверським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області проводиться роз’яснювальна робота з власниками і працівниками закладів громадського харчування та магазинів щодо підвищеної небезпеки захворювання на ботулізм, інші кишкові інфекції та харчові отруєння.
Наголошувалося на тому, що до реалізації на ринках допускати рибу та рибні продукти лише за умови наявності ветеринарних та інших супровідних документів та правильності їх оформлення.
Також суб’єктам господарювання було надано вичерпну інформацію щодо заходів профілактики зазначених захворювань та роздано відповідні пам’ятки.