Нематода Meloidogyne chitwoodi – карантинний організм, що має статус «присутній» в низці країн
опубліковано 04 липня 2024 року о 12:30

Колумбійська галова нематода Meloidogyne chitwoodi (M. Chitwoodi) – карантинний організм, що включений до списку А1 «Карантинні організми, відсутні в Україні» Переліку регульованих шкідливих організмів. До того ж ця нематода входить до списку A2 Європейської та середземноморської організації захисту рослин (обмежено поширені карантинні організми), Додатку II-A Регламенту ЄС 2019/2072 (список відсутніх в ЄС карантинних організмів рослин), та до списків карантинних організмів інших країн.

В січні 2024 року Національна організація захисту рослин (НОЗР) Данії повідомила Секретаріат Європейської та середземноморської організації захисту рослин (ЄОЗР) про перше виявлення колумбійської галової нематоди Meloidogyne chitwoodi на своїй території. Нематоду було виявлено в жовтні 2023 року в рамках щорічного обстеження на бульбах продовольчої картоплі (Solanum tuberosum), яку вирощували для виробництва крохмалю. Заражене поле (3,6 га) розташоване в муніципалітеті Віборг (Центральна Ютландія). Застосовані попередні фітосанітарні заходи, які включали обмеження переміщення ґрунту та рослинного матеріалу, а також очищення техніки, якщо вона переміщується з зараженої території. На 2024 рік Данії заплановано подальший відбір зразків для визначення ступеня зараження, а в наступні роки застосовуватимуться обмеження на вирощування рослин-господарів та додатковий моніторинг. Статус шкідливого організму Meloidogyne chitwoodi в Данії офіційно оголошено як: присутній.

За інформацією ЄОЗР колумбійська галова нематода має статус  «Присутній» в таких країнах: Бельгія, Данія, Франція, Німеччина, Литва, Нідерланди, Португалія, Румунія, Іспанія, Туреччина, Швеція, Швейцарія, Мексика, Чилі, США, Аргентина, Мозамбік, ПАР.

Звертаємо вашу увагу суб’єктів господарювання, що у випадку ввезення товарних партій рослин-господарів M. chitwoodi та їх плодів з країн, де поширена зазначена нематода, ризик завезення цього шкідливого організму на територію України є високим.

Довідково. M. chitwoodi уражує рослини з родин пасльонових, злакових, дводольних, зонтичних, лілейних, хрестоцвітих та інших культур, які вирощують як у відкритому, так і в закритому ґрунті. Значною мірою уражуються картопля й томати, дещо менше - ячмінь, кукурудза, горох, буряки, морква, овес, пшениця. Втрати врожаю, спричинені колумбійською галовою нематодою, за різного ступеня зараження ґрунту, коливаються від 50 до 90 відсотків.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux