Кіровоградщина: недопущення на поширення захворювання на сказ – серед пріоритетних завдань на 2024 рік
опубліковано 19 лютого 2024 року о 16:56

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор Бойчук провів робочу нараду з керівниками територіальних підрозділів служби, районних державних лікарень ветеринарної медицини, регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби. Темою для зустрічі стала складна епізоотична ситуація щодо сказу тварин в області, зокрема збільшення кількості випадів захворювання, зафіксованих минулого року.

Так, протягом 2023 року в Кіровоградській області зареєстровано 100 випадків сказу тварин, що більш ніж у 2 рази більше в порівнянні з 2022 роком. На жаль, були випадки покусів людей тваринами.

Одним із визначальних факторів, з яким можна пов’язати тенденцію до поширення хвороби та збільшення випадків сказу, є неможливість провести імунізацію диких тварин, зокрема червоних лисиць, які в природі є основним носієм вірусу. З 2018 року імунізація проводилася кожної осені за допомогою розкидання з літаків спеціальних принад для диких тварин з вакциною всередині. Завдяки цьому вдалося знизити захворюваність більш ніж утричі. Однак з початком дії воєнного стану використання авіатранспорту під забороною.

Враховуючи складну епізоотичну ситуацію, в жовтні 2023 року фахівці ветеринарної медицини вручну розкладали принади з вакциною для диких тварин. Таким способом вдалося охопити майже 2 тисячі км² території Кіровоградської області, використали 48 850 доз вакцини (це 25 доз на 1 км²).

Наразі Держпродспоживслужбою плануються заходи щодо імунізації диких тварин методом ручного розкладання принад на весну та осінь поточного року. Про це учасників наради поінформував Ігор Бойчук. Керівник також звернув увагу на необхідність підвищення рівня обізнаності власників тварин про вимогу щорічної вакцинації домашніх улюбленців.

Зазначимо, що з огляду на відсутність лікування від сказу, єдиним методом попередження смертельної хвороби є вакцинація домашніх тварин. Так, протягом 2023 року фахівці державних лікарень ветмедицини області щепили 143 074 собаки та 106 574 коти. Водночас за недотримання власниками вимог щодо надання тварини для вакцинації або відмову від неї 43 особи притягнуто до адмінвідповідальності та застосовано штрафні санкції на загальну суму 8 500 грн.

В ході обговорення робочих питань фахівці визначили основні напрямки роботи на поточний рік, аби досягти стабільного та благополучного епізоотичного стану Кіровоградської області. Робота з недопущення поширення захворювання на сказ залишається на особливому контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux