Проведено засідання Науково-методичної ради при Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, на якому розглянуто питання щодо підсумків діяльності у 2024 році та план роботи на 2025 рік.
Голова Науково-методичної ради при Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін нагадав, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука значно посилено співпрацю державного органу з закладами вищої освіти та науковими установами. Науково-методична рада покликана забезпечити розробку та імплементацію науково-обґрунтованих пропозицій, спрямованих на виконання повноважень Держпродспоживслужби (зокрема, в частині підтримки епізоотичного, фітосанітарного, санітарно-епідемічного благополуччя, забезпечення належної безпечності харчових продуктів, ефективного захисту прав споживачів).
До складу ради увійшли провідні науковці, науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти, експерти, представники громадськості.
У складі ради функціонує п’ять секцій: “Безпечність харчових продуктів”, “Ветеринарна медицина”, “Фітосанітарна безпека та контроль в рослинництві”, “Забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення”, “Захист прав споживачів”.
У 2024 році проведено 7 засідань Науково-методичної ради та її секцій, на яких розглянуто 25 питань. Всі протоколи засідань розміщено на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби.
У 2025 році планується розглянути питання щодо удосконалення механізмів виконання законодавства про рекламу, оптимізації підготовки спеціалістів (лікарів) ветеринарної медицини, методичного забезпечення діяльності у сфері лабораторної діагностики. Члени Ради внесли пропозиції щодо можливого проведення виїзних засідань на базі провідних наукових установ та закладів вищої освіти.
«Основними завданнями Ради є надання наукових, науково-методичних, науково-практичних, науково-експертних рекомендацій та пропозицій щодо впровадження (освоєння) науково-технічних досягнень, моніторинг впровадження та ефективності інновацій та наукових розробок в реальну практику, науково-методичне супроводження формування та реалізації стратегічних завдань розвитку системи Держпродспоживслужби, прийняття рішень (за потреби) щодо необхідності внесення змін до національних програм, проектів розвитку, нормативно-правових актів тощо. У минулому році ми розглянули низку актуальних питань, зокрема щодо унормування механізмів торгівлі на виїзних ринках (ярмарках), протидії харчовому шахрайству, ідентифікації фальсифікованих харчових продуктів, у сфері лабораторної діагностики. В цілому Рада працює ефективно. Наші рекомендації широко використовуються в реальній практиці державного управління, а також під час забезпечення належного рівня біологічної безпеки. Як і раніше, ми відкриті до співпраці і закликаємо до співробітництва всіх небайдужих фахівців», - зазначив Сергій Захарін.