Національна соціальна сервісна служба України провела Всеукраїнську online нараду з питань організації оздоровлення та відпочинку дітей за участю фахівців Держпродспоживслужби
опубліковано 27 травня 2021 року о 17:14

Під час Всеукраїнської online наради обговорено проблемні питання щодо дотримання вимог санітарного законодавства під час оздоровчої кампанії 2021року.

Держпродспоживслужби, як центральний органу виконавчої влади, під час оздоровлення та відпочинку дітей здійснює нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства щодо створення оптимальних умов перебування, харчування дітей та профілактики виникнення та розповсюдження гострих інфекційних захворювань та харчових отруєнь.

Фахівці  Держпродспоживслужби взяли участь в засіданнях обласних міжвідомчих оперативних штабах з координації проведення оздоровлення та відпочинку дітей,  на яких акцентовано увагу на необхідності забезпечити координацію роботи щодо безпеки дітей під час оздоровлення в умовах підвищеного ризику можливості захворювання гострою респіраторною хворобою COVID-19 та надали пропозиції щодо безпечного перебування дітей в закладах оздоровлення та відпочинку дітей.

З 24  лютого 2021 року  в Україні діє модель адаптивного карантину. На всій території України діють карантинні обмеження, які відповідають «жовтому» рівню епідемічної небезпеки, та триватимуть до 30 червня 2021 р.

Відповідно до вимог постанови № 1236 від 09.12.2020 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» дозволено роботу дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

За даними Головних управлінь Держпродспоживслужби станом на 25.05.2021 року у складі комісій обстежено 5% закладів оздоровлення/відпочинку (142 з майже 3 тисяч закладів, що планується відкрити). Порушення вимог санітарного законодавства встановлено у кожному третьому закладі (32%- 42).

Не перевірялись заклади у Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Луганській, Львівській, Рівненській, Сумській, Чернігівській областях.

Основними порушеннями були: невиконання пропозицій Держпродспоживслужби щодо зміцнення матеріально-технічної бази (Житомирська область), не укомплектованість закладів медичним персоналом (Київська область), відсутність умов для дотримання санітарно-протиепідемічного та дезінфекційних режимів (Київська область), порушення щодо водозабезпечення (Полтавська область), невідповідність вимогам води питної (Івано-Франківська, Черкаська області), відсутність даних щодо лабораторного контролю води питної та відкритих водойм (Київська, Херсонська області).

Виконання пропозицій (планів-завдань), наданих Держпродспоживслужбою власникам оздоровчих закладів щодо створення відповідних умов для оздоровлення та відпочинку дітей складає 52 % у закладах оздоровлення та 36 % у закладах відпочинку.

Невиконання заходів та несвоєчасна підготовка закладів може обумовити загрозу санітарно-епідемічному благополуччю дітей.

Враховуючи результати оздоровчих кампаній у попередні роки та ситуацію, що  85% (22) від загальної кількості зареєстрованих  спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань у 2021 році виникли у дитячих організованих колективах, основними завданнями для закладів оздоровлення/відпочинку є:

забезпечення дотримання вимог постанови Головного державного санітарного лікаря України від 30.07.2020 №43 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)»;

доведення матеріально-технічної бази дитячих закладів оздоровлення до вимог ДСанПіН 5.5.5.23-99 «Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів», Державних санітарних правил розміщення, улаштування та експлуатації оздоровчих закладів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від19.06.1996 № 172;

невиконання пропозицій Держпродспоживслужби щодо забезпечення закладів оздоровлення та відпочинку водою у відповідності до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною»;

необхідність створення на рівні адміністративних територій постійно діючих комісій з включенням представників Держпродспоживслужби для здійснення контролю за підготовкою і функціонуванням закладів оздоровлення та відпочинку.

У разі прийняття рішення про проведення оздоровчої кампанії влітку 2021 року в умовах карантинних обмежень, Держпродспоживслужбою будуть вжиті заходи щодо нагляду за дотриманням вимог законодавства у закладах оздоровлення та відпочинку для дітей з метою недопущення виникнення спалахів інфекційних захворювань та харчових отруєнь під час їх функціонування.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux