Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен поінформував підприємців про зміни у законодавстві під час карантинних обмежень
опубліковано 20 листопада 2020 року о 16:26

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен взяв участь у вебінарі «Законодавчі зміни у період карантину. Їх наслідки для бізнесу», організований Департаментом розвитку економіки та сільського господарства облдержадміністрації та Регіональним фондом підтримки підприємництва в Чернігівській області.

Він, зокрема, ознайомив учасників навчання зі змінами, внесеними 11 листопада 2020 року Кабінетом Міністрів України до Постанови №641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території зі значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Відповідно до них змінився перелік обмежувальних медико-санітарних та адміністративних заходів, спрямованих на попередження поширення коронавірусної інфекції. Зокрема, документ містить список заборон для громадян і суб’єктів господарювання під час загальнодержавного карантину.

Окремо Юрій Павлішен зупинився на особливостях роботи закладів громадського харчування, агропродовольчих ринків та інших об’єктів торгівлі під час так званого «карантину вихідного дня» і посилення в цей період контрольних заходів щодо суб’єктів господарювання.

«Оператори ринку повинні чітко розуміти, - зазначив керівник Держпродспоживслужби в області, - що наші інспектори діють лише в межах, визначених чинним законодавством. Йдеться, зокрема, про виконання норм розпорядчих документів, якими на сьогодні є вже згадана Постанова Кабміну №641 зі змінами та рекомендації Головного санітарного лікаря України».

З-поміж порушень, які найчастіше фіксували фахівці Держпродспоживслужби під час комісійних обстежень об’єктів нагляду, Юрій Павлішен виокремив недотримання маскового режиму, відсутність температурного скринінгу у персоналу, інформаційних матеріалів щодо профілактики поширення коронавірусної інфекції, антисептиків (що є неприпустимим), вологого прибирання приміщень, контейнерів з відповідним маркуванням для збирання використаних засобів індивідуального захисту. Крім того, керівники деяких закладів не облаштовують місць для обробки рук дезінфектантами.

За словами Юрія Павлішена, усі ці заходи не потребують значних фінансових витрат, але вони необхідні для профілактики поширення небезпечної інфекції.

Також учасники вебінару були поінформовані про відповідальність за порушення законодавства у сфері безпечності харчових продуктів в умовах карантинних обмежень.

«Наші інспектори складають протоколи, користуючись статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, - зауважив начальник Головного управління, - потім передають їх до суду, де вирішується питання про притягнення до відповідальності порушників».



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux