На Запоріжжі фахівці Держпродспоживслужби, представники влади, пасічники та аграрії обговорили покроковий алгоритм взаємодії
опубліковано 26 лютого 2021 року о 09:55

Фахівці міських та районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області спільно з органами місцевої влади провели низку семінарів щодо взаємодії пасічників та аграріїв з питань мінімізації кількості випадків, пов’язаних із загибеллю (отруєння) бджіл.

Під час конструктивного діалогу було обговорено покроковий алгоритм взаємодії пасічників, аграріїв та посадових осіб місцевого самоврядування. До відома присутніх було доведено норми законодавства щодо реєстрації пасік, проведення весняних протиепізоотичних заходів, дотримання суб’єктами господарювання вимог щодо транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві.

Зокрема наголошувалося, що аграрії, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше ніж за три доби до початку робіт, через засоби масової інформації попередити про це бджолярів, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

Обробка сільськогосподарських культур повинна здійснюватися виключно препаратами, офіційно дозволеними в переліку пестицидів та агрохімікатів в Україні.

У свою чергу, після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджоляру необхідно на період обробки вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати виліт бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.

Тобто, відповідальність за безпечність бджіл несуть як аграрії так і власники пасік.

Фахівці Держпродспоживслужби зазначають, що завдяки запиленню ентомофільних культур (соняшник, гречка, ріпак та інші) їх врожайність підвищується в середньому нa 30%. Своєчасно захищені (оброблені) фермером поля від шкідників надають можливість пaсічникам отримувати доброякісний мед. Тому повинна бути взаємна зацікавленість у пасічників та фермерів.

Також пасічникам було рекомендовано зареєструватися та користуватися перевагами автоматичної інформаційної системи GRAND ЕХРЕRТ, завдяки якій бджолярі можуть оперативно отримувати інформацію щодо обробки полів пестицидами, щоб вжити заходів і уникнути контактів бджіл з отруйними речовинами.

Такі семінари вже відбулися у Василівському, Веселівському та Мелітопольському районах та заплановано провести в усіх районах області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux