На Волині відбулась робоча нарада щодо здійснення діяльності суб’єктів аквакультури на рибогосподарських водних об’єктах
опубліковано 14 лютого 2024 року о 17:10

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області взяли участь у робочій зустрічі з актуальних питань щодо здійснення діяльності суб’єктів аквакультури на рибогосподарських водних об’єктах області в 2024 році, яка відбулась 14 лютого в Луцькій РДА за участю представників департаменту агропромислового розвитку і управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА, громад Луцького району, управління Держагентства меліорації та рибного господарства у Волинській області, Держекоінспекції, Регіонального офісу водних ресурсів та орендарі водних об’єктів.

Учасники зустрічі обговорили питання щодо набуття статусу суб’єкта аквакультури, виконання норм законодавства щодо надання повної інформації до територіального органу рибохорони, умови загального користування (купання, любительське рибальство, плавання на човнах тощо) на водоймах, які перебувають в оренді, питання участі суб’єктів аквакультури в інвестиційних програмах, виділення місць для реалізації товарної риби на агропродовольчих ринках області місцевими суб’єктами аквакультури, погодження договорів оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом, державного контролю за виконанням вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища, використанням і відтворенням природних ресурсів.

Заступниця директора департаменту агропромислового розвитку Волинської ОВА Людмила Петриканин поінформувала, що в області на виконання державної стратегії прийнята Регіональна програма розвитку рибного господарства, метою якої є збереження та відтворення рибних запасів, поліпшення стану водойм та подальший розвиток рибного господарства регіону. Реалізація цієї програми дасть можливість поліпшити аквакультуру, підвищити ефективність виробництва та збільшити обсяги використання біоресурсів.

Головний спеціаліст відділу організації протиепізоотичної роботи ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Сергій Войтюк розповів про дотримання вимог ветеринарного законодавства при використанні водних об’єктів, зокрема наголосив на необхідності реєстрації операторів потужностей, що використовуються для промислового вирощування (розведення) риби, відповідно до Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України №39 від 10.02. 2016 р.

Фахівець наголосив, що з метою профілактики інфекційних та інвазійних захворювань риб керівники та спеціалісти рибоводних господарств зобов’язані забезпечити комплекс загальних рибоводно-меліоративних і ветеринарно-санітарних заходів, а також дотримання ветеринарно – санітарних вимог, які стосуються будівництва, обладнання, експлуатації рибоводних господарств, і забезпечення в них санітарного режиму. У випадку захворювання риб, керівники рибоводних господарств зобов’язані повідомити спеціалістів державних установ ветеринарної медицини і до їх прибуття не допускати вилову і вивозу риби із водоймища, в якому виникло захворювання. Для встановлення причин захворювання проводити клініко-епізоотичні та всебічні лабораторні дослідження.

Сергій ВОЙТЮК додав, що дослідження риби проводять два рази на рік навесні та восени з метою моніторингу (оцінки епізоотичної ситуації з інфекційних та інвазійних захворювань) та при паспортизації (сертифікації) рибогосподарств. Риба повинна відповідати технічним вимогам ДСТУ 2284:2010 «Риба жива. Загальні технічні вимоги». У літній період, з метою недопущення можливих спалахів епізоотій серед риб, необхідно проводити щодекадне рибоводно-епізоотичне обстеження стад риб з обов’язковим контрольним обловом.

Також акцентував на тому, що всі рибоводні господарства повинні мати ветеринарно-санітарний паспорт, який є звітним документом ветеринарно-санітарного стану рибоводного господарства (водоймища). Один примірник паспорта видається під розписку керівнику рибоводного господарства або керівнику організації, на балансі якої рахується водоймищ, а інший лишається у головного державного інспектора ветеринарної медицини в районі.

Ветеринарно-санітарний нагляд за рибними господарствами (документація, яка повинна бути в господарстві):

  • акти про проведення санітарно-профілактичних заходів перед весняним зарибленням ставів (чи було проведено очистку ложа, його вапнування, скошування твердої рослинності, ремонт гідроспоруд);
  • акти про зариблення (вся риба, яка пересаджується, повинна бути піддана протипаразитарним обробкам);
  • акти про контрольні облови;
  • журнал іхтіопатологічних досліджень;
  • журнал гідрохімічних досліджень ( в зимовий період воду досліджують щоденно на вміст кисню та рH), в зимувальних ставах воду досліджують на вміст отрутохімікатів, нітратів та твердість в лабораторіях ветеринарної медицини;
  • акти епізоотичних обстежень.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux