На Сумщині спір щодо неналежного розгляду скарги громадянина на порядок фінансування планових протиепізоотичних заходів закінчився на користь Держпродспоживслужби
опубліковано 21 серпня 2020 року о 14:39

Мешканець Лебединського району звернувся з позовом до Сумського окружного адміністративного суду до Держпродспоживслужби, третя особа Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області (далі – Головне управління) про визнання бездіяльності, яка покриває протиправні дії щодо стягнення плати з громадян за проведення протиепізоотичних заходів.

В обґрунтування позовних вимог, громадянин скаржився на неналежний розгляд його звернень Держпродспоживслужбою та Головним управлінням, незаконне надання платних ветеринарних послуг під час здійснення протиепізоотичних заходів, які на його думку не передбаченні як обов`язкові заходи при планових протиепізоотичних щепленнях та нав`язуванні цих послуг власникам великої рогатої худоби співробітниками Лебединської районної державної лікарні ветеринарної медицини.

Держпродспоживслужбою та відділом правового забезпечення Головного управління був поданий відзив та письмові пояснення із обґрунтованими запереченнями щодо позовних вимог. Відповідно до рішення Сумського окружного адміністративного суду, яке набрало законної сили 07.08.2020, в задоволенні позовних вимог про визнання бездіяльності Держрпродспоживслужби було відмовлено повністю.

Враховуючи зазначене, Держпродспоживслужба звертає увагу власників великої рогатої худоби.

Планові протиепізоотичні заходи - це система планових діагностичних, лікувально-профілактичних та організаційно-господарських заходів, одним із її етапів є дослідження на лейкоз, бруцельоз, туберкульоз, щеплення проти сибірки. Згідно з паспортом бюджетної програми КПКВК 2809020 "Протиепізоотичні заходи та участь у Міжнародному епізоотичному бюро, з метою проведення планових протиепізоотичних заходів щодо великої рогатої худоби за рахунок бюджетних коштів для державних ветеринарних лікарень безкоштовно виділяються лише ветеринарні препарати. Відповідно до замовлення засобів захисту тварин на профілактичні заходи на 2020 рік за кошти державного бюджету фінансувалися тільки препарати для діагностики, профілактики, обробки, участь у Міжнародному епізоотичному бюро, заходи з проведення утилізації побічних продуктів та заходи з відшкодування майнової шкоди у зв`язку з африканською чумою свиней.

Однак клінічний огляд та інші супутні до вакцинації ветеринарні послуги, які є необхідними для безпечного застосування ветеринарного препарата та проведення планових протиепізоотичних заходів щодо великої рогатої худоби (клінічний огляд, послуги та консультації ветеринарного спеціаліста) надаються на платній основі відповідно до тарифів наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13.02.2013 № 96 (у редакції наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 26.01.2016 № 18), оскільки їхнє фінансування за бюджетні кошти не передбачене. До того ж, згідно статті 98, 99 Закону України “Про ветеринарну медицину” оплата проведення заходів щодо профілактики і ліквідації хвороб тварин, здійснюється з усіх джерел не заборонених законом, в тому числі за рахунок їх власників згідно з встановленими тарифами.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux