На Полтавщині відбувся вебінар щодо впровадження пілотного проєкту «Програма контролю сирого молока»
опубліковано 13 серпня 2020 року о 16:30

За сприяння Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, та за підтримки Швейцарії у рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія) 11 – 12 червня відбувся вебінар щодо впровадження пілотного проєкту «Програма контролю сирого молока».

Під час вебінару підбили проміжні підсумки реалізації пілотного проєкту із запровадження програми контролю сирого молока та проаналізувати перші засвоєнні уроки, з точки зору операторів ринку та компетентного органу. Також були обговорені проблемні питання і потенційні шляхи їх вирішення, окреслені напрями подальшого розвитку. 

Захід проходив у форматі онлайн-зустрічі та зібрав понад 80 учасників, серед яких були представники Мінекономіки, Держпродспоживслужби України, Посольства Швейцарії, спеціалісти галузевих асоціацій, а також учасники пілотного проєкту, а саме - обласні інспектори, лабораторії, делегати з відбору зразків, виробники та переробники молока.

Ярослав Валявський, в. о начальника Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області під час виступу наголосив, що на Полтавщині активну участь у впровадженні пілотного проєкту беруть інспектори Головного управління Держпродспоживслужби області за плідної співпраці таких потужностей ринку, як ТОВ «Пирятинський сирзавод», ТОВ «Оржицький молокозавод» та Пирятинської міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби (далі Пирятинська МРДЛ) щодо залучення до участі у молочному модулі їх сировинної зони первинних виробників сирого молока.

Так, 13 травня 2019 року на ТОВ «Оржицький молокозавод» відбулася зустріч керівництва молокозаводу та фахівців лабораторії. Під час зустрічі обговорили питання залучення операторів ринку, які здійснюють виробництво та зберігання сирого молока щодо здійснення реалізації пілотного проєкту «Програма контролю сирого молока». Тоді було укладено 13 договорів з операторами ринку. Так розпочали впроваджувати модель «Лабораторія» у Полтавській області, принциповий відбір зразків лабораторією. Працівники лабораторії і два фахівці Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області після навчання здійснюють відбір молока і вносять дані у молочний модуль.

У Пирятинській МРДЛ розроблені графіки щодо відбору зразків молока та їх транспортування у лабораторію для дослідження.

Нагадаємо, Полтавщина - серед областей, які беруть участь у пілотному проєкті «Програма контролю сирого молока». За фінансування Швейцарії було придбане для лабораторії Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області необхідне обладнання та реактиви для проведення лабораторних досліджень сирого молока за показниками: кількість соматичних клітин (КСК), загальне бактеріальне забруднення (ЗБЗ), точка замерзання й відсутність інгібіторів. Таким чином, на період пілотного проєкту дослідження молока для господарств з виробництва молока є безкоштовними. Також розроблене програмне забезпечення «Молочний модуль» для автоматичного збору результатів досліджень, підрахунку середнього геометричного значення для ЗБЗ та КСК.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux